آیامهندس ها مدیران خوبی می شوند؟
آیامهندس ها مدیران خوبی می شوند؟ سهم بزرگی از مدیران کشورما تحصیلات مهندسی دارند، آیا این اتفاق بدی است ؟
در چنددهه گذشته سیستم آموزشی به شکلی نسنجیده ،رشته های تحصیلی را ارزش گذاری کرده است .
بدون داشتن تفکر سیستمی و دید بلند مدت ، سیستم آموزشی افراد را به سمت دوره هایی خاص همچون مهندسی و پزشکی تشویق کرده است و به جهت این جو و موج های اجتماعی افرادی که ارتباط بهتری با درس و مشق سیستم آموزشی گرفته بودند به سمت این رشته ها رفته اند .
حالا چند دهه گذشته است . بسیاری از کسانی که تحت شرایط جامعه مهندسی و یا حتی پزشکی را انتخاب کرده اند . در مسیر شغلی خودشان اکنون جایگاهی مدیریتی دارند .
نه در مدرسه و نه دانشگاه هیچ کجا مباحث اولیه مدیریت بر خود و یا ارتباط موثر بادیگران را به ما نیاموخته اند .
مباحث توسعه فردی بر خلاف کشورهای توسعه یافته در کشور ما در برنامه آموزشی نبوده است .
حالا افراد تحصیلکرده ای داریم که هم برای توسعه مهارتهای فردی و هم توسعه مهارتهای مدیریتی نیاز به آموزشهای جدی و عمیق و کاربردی دارند .
برای پاسخ دادن به این نیاز آموزشی دوره های مختلفی همچون MBA و DBA وطراحی شده است که متاسفانه آنها هم در بسیاری از مراکز آموزشی به شکل تجاری ارائه می شود و دغدغه چندانی برای ایجاد مهارت و تحول عمیق ندارد.
البته دوره های آموزشی خوبی هم وجود دارد که حتما انتخاب درست آنها می تواند برای پرورش مهارتهای مدیریتی موثر باشد .
در این زمینه دو سوال مهم مطرح است :
1. آیا واقعا مهندسین می توانند مدیران خوبی باشند ؟
2. مهندسین چطور می توانند مدیران موفقی باشند؟
در پاسخ سوال اول ، می تشود به مقاله ای جالب در سایت https://www.inc.com به شرح زیر اشاره کرد :
چرا مدیرعاملهای بزرگترین کمپانیهای دنیا مهندساند؟
“بیشتر مردم اعتقاد دارند برای مدیرعامل شدن باید مدرک مدیریتی یا مالی داشت؛ اما اکنون دنیا متحول شده و مدیرعامل ۷ شرکت از بزرگترین و ارزشمندترین کمپانیهای دنیا مهندس هستند. لازم به ذکر است، تمام این شرکتها از جمله اپل، آلفابت، مایکروسافت، آمازون، فیسبوک و تنسنت، بزرگترین کمپانیهای “سیلیکونولی” هستند.
در ادامهی مقاله به اهمیت مهندس بودن برای شغل رهبری اشاره میکنیم:
مهارت پیدا کردن مشکل و حل مسئله
وقتی مشکل را پیدا کردید به دنبال بهترین راهحل ممکن باشید. مهارت حل مسئله از مهمترین مهارتهایی است که در شغل مهندسی یاد میگیرید. استراتژیهای زیادی برای پیدا کردن مشکلات و ارائهی بهترین راه حل برای آنها وجود دارد.
بیشتر مهندسان در دوران کودکی خود این خاطره را دارند که قطعات الکترونیکی دستگاههای مختلف را جدا و دوباره سرهم بندی کنند. مهندسان خرابکار نیستند، بلکه تمایل دارند بدانند هر ابزار چطور کار میکند و همیشه به دنبال باز کردن قطعات میروند.
پذیرش شکست به عنوان بخشی از فرآیند
اگر میخواهید به کسب و کار خود رونق دهید، باید اهل خطر کردن باشید. این بدین معناست که در طول مسیر چندین بار با شکست رو به رو شوید. اگر بعد از هر بار شکست دوباره از جا بلند شوید و از تجربیات خود درس بگیرید میتوانید سریعتر از رقبا حرکت کنید. خیلی از افراد در مورد شکست احساس ناامنی میکنند؛ اما مهندسان باور دارند شکست یک پله آنها را جلوتر میبرد.
به دنبال یادگیری مداوم
ما در دنیایی زندگی میکنیم که همه چیز به سرعت در حال تغییر است. مهندسان طوری تربیت شدهاند که نسبت به یادگیری همه چیز مشتاق باشند. وقتی در دانشگاه درس میخوانید، با چند زبان برنامهنویسی آشنا خواهید شد؛ اما ممکن است وقتی فارغالتحصیل میشوید این زبانها خارج از رده باشند.
شما به عنوان یک مهندس همیشه به دنبال یادگیری موضوعات جدید هستید و باید همواره مسائل روز دنیا را دنبال کنید و قبل از رقبا به فکر یافتن راه حلی برای آن باشید.
مهندس بودن برای شغل مدیرعاملی بسیار مناسب است، اما باید بتوانید نقاط ضعف را به درستی تشخیص دهید. بازاریابی، فروش، امور مالی و منابع انسانی از جمله موضوعاتی نیستند که در رشتههای مهندسی یاد داده میشوند؛ اما برای مدیریت هر کسب و کاری لازم هستند.
برای تبدیل شدن یک مهندس به مدیرعامل نیاز است کنجکاو و متواضع باشید. “
همانطور که در این مقاله اشاره شده است مهندسی می تواند یک مدیر خوب باشد که این ویژگی ها را در خود پرورش داده باشد و آماده یافتن گرفتن پیوسته مباحث و مهارتهای مدیریت باشد .
و سوال دوم یعنی این سوال که مهندسین برای اینکه بتوانند مدیران موفقی باشند باید چه مهارتهایی را بیاموزند بحث مفصلی است که به شکل خلاصه می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم .
مهارتهای پایه انسانی – اجتماعی – ارتباطی همچون مهارت های ضروری که سازمانهای جهانی از آن به عنوان مهارت های کلیدی نام می برند .
از جمله مهارت های لازم برای مدیران می توانیم به مهارتهایی چون مواردزیر اشتاره کرد :
هوش هیجانی ، مهارت تفکر ، تفکر سیستمی ، مهارت حل مساله ، مهارت تصمیم گیری ، توسعه فردی ،بازاریابی ، فروش ، مهارتهای رهبری ،کوچینگ ، مدیریت کار تیمی ، زبان بدن ، استراتژی ، مدیریت زمان ، ارتباط موثر ، مذاکره و…
نظر شما چیست ،
آیامهندس ها مدیران خوبی می شوند؟
لطفا در بخش کامنتها نظر خودتان و تجربیاتی که در این زمینه داشتید را با ما به اشتراک بگذارید.
این مطلب چه میزان برای شما مفید بود؟
میانگین امتیاز 4.5 / 5. تعداد نظرات: 2
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
خلاصه کاربردی “کتاب مینیمالیسم دیجیتال”
پادشکنندگی: کلید موفقیت پایدار در کسبوکارها
مدیریت مالی در شرایط بحرانی
بهره وری چیست و چطور بهره وری را افزایش دهیم؟
چطور در دام کلاهبرداری های جدید نیفتیم
در شرایط خاص فعلی، شرایط برای کلاهبرداری بسیار مهیا است!
در این مطلب و وبینار، روشهای کلاهبرداری و راههای تشخیص آن را با هم مرور میکنیم.
کاربردها و ابزارهای هوش مصنوعی
هوش مصنوعی این روزها جنبه های مختلف زندگی شخصی و حرفه ای همه ما را تحت تاثیر قرار داده است در این صفحه به مطالب و منابع مفیدی برای استفاده از هوش مصنوعی پرداخته ایم .
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
دیدگاهتان را بنویسید