انتخابات آمریکا و اثر آن بر اقتصاد ایران
بیش از 60 درصد تبادلات مالی با دلار است و اقتصاد آمریکا یک اقتصاد بزرگ و اثر گذار در سطح جهانی سیاست های قلدرمابانه آمریکا هم باعث شده است که بسیاری از کشورها تاثیر زیادی از آن داشته باشند.
با اینهمه چیزی که بیشتر از انتخابات آمریکا یا هر انتخابات دیگری در دنیا می تواند در زندگی ما اثر بگذارد انتخاب های خود ماست .
نگرش ما و انتخاب ما برای روش زندگی ، انتخابی که برای گذراندن لحظه به لحظه زندگی مان داریم . انتخابی که برای استراتژی زندگی شخصی و کسب و کارمان داریم به مراتب اثر عمیقتری بر زندگی و کسب و کار ما خواهد داشت .
اگر انتخاب ما بر این باشد که به عامل های بیرونی بیش از حد بها بدهیم پیوسته منتظر خواهیم ماند و عملا اختیار زندگی ما به دست عوامل بیرونی خواهد بود نه ما .
صد البته هشیار و آگاه بودن برای داشتن آمادگی مناسب ضروریست اما انتظار و تعلیق برای اتفاق های بیرونی می تواند یک انتظار فرسایشی بی انتها باشد .
اتفاق های بیرونی زیادی یکی پس از دیگری در زندگی ما رخ می دهند .
جنگ ، تحریم ، برجام ، انتخابات ایران ، انتخابات آمریکا ، انتخابات ایران ، سرنوشت کرونا و هزاران هزار اتفاق بیرونی …
اتفاقهای بیرونی همیشه هست . ما انتخاب می کنیم که در قبال این اتفاقهای بیرونی چگونه باشیم. آنها را چگونه می بینیم ، چگونه تعیبر می کنیم و چه اقدامی انجام می دهیم .
در مورد انتخابات آمریکا و اثر آن بر اقتصاد ایران در نظر داشتن نکات زیر می تواند مفید باشد :
1.نظر سنجی ها می گویند که شانس بایدن برای انتخاب شدن از ترامپ بیشتر است اما باید به خاطر بسپاریم که بایدن نگفته است که بلافاصله بعد از انتخاب شدن به برجام باز خواهد گشت . گفته است می خواهد توافق قوی تر داشته باشد . این یعنی یک پروسه ی طولانی دیگر مذاکره و نمی شود انتظارهای واقعی فوری در انتخاب بایدن داشت .
ضمن اینکه بایدن ، به غیر از برنامه های اتمی نکته های دیگری را در توافق مد نظر دارد که ممکن است جمهوری اسلامی ایران نسبت به آنها چندان تمایل نداشته باشد. بنابراین انتخاب بایدن به معنای حل مسائل موجود نیست !
2. ترامپ ممکن است اگر انتخاب نشود ، روند شکایت و طولانی تر شدن نتایج نهایی را انتخاب کند و این یعنی یک دوره ی طولانی تعلیق دیگر .
3. انتخاب ترامپ یا بایدن یک اثر فوری انتظاری دارد و بعد از مدتی اثرات آن در بستر زمان بر اقتصاد ایران اثرات جدی تر بیشتری بگذارئ.
4.جمهوری اسلامی ایران همچون همیشه تلاش می کند که روابط بیشتری با چین و روسیه داشته باشد و انتخابات آمریکا می تواند در میزان رابطه ی ایران با روسیه و چین هم اثر بگذارد .
5.انتخابات 2020 آمریکا بلافاصله اعلام نتیجه نمی شود . تا شمردن آرای پستی امسال به سبب کرونا اعلام نتایج کمی با تاخیر خواهد بود .
6.انتخاب بایدن باعث یک کاهش انتظاری در بازار می شود .هم اکنون و قبل از انتخابات هم با نگاه به نظر سنجی ها این اتفاق افتاده است ، اما عملا بایدن در بهترین حالت ، از اول بهمن ریاست جمهوری را تحویل خواهد گرفت . گفتگو و مذاکره در زمان باقی مانده از دولت آقای روحانی به نظر بعدی به نظر می رسد . بخصوص در شرایط فعلی که قاعدتا نباید مذاکره با ایران اولویت اول ریاست جمهوری آمریکا باشد .
7.انتخاب ترامپ باعث یک افزایش انتظاری بازار خواهیم داشت . ترامپ یک معامله گر قلدر است با توجه به شرایط کلی انتخاب ها و پیشنهاد های سخت گیرانه ای برای جمهوری اسلامی خواهد داشت .
8.در حال حاضر اقتصاد ایران در انتظار انتخابات آمریکاست اما انتخاب هر کدام از این دو نفر بخش اول ماجراست و گامهای بعدی رفتارها و انتخاب های آنها بعد از انتخابات است . برای گامهای بعدی هم باید هشیار و آماده باشیم .
9.آمریکا برای استفاده از مکانیزم ماشه فعلا موضعی سختگیرانه گرفته است . تحریم های ثانویه که شامل کشورهایی است که با ایران کار می کنند ، در برخی از موارد فعلا نادیده گرفته شده است که ممکن است با تعیین تکلیف انتخابات آمریکا شکل تازه ای بگیرد و به سمت کمتر و یا بیشتر شدن برود .
10.چند ده میلیارد دلاری که از پول ایران درچین ، کره جنوبی و سایر کشورها بلوکه شده است تحت تاثیر نتایج انتخابات آمریکا خواهد بود .
دکتر مرتضی ایمانی راد از اساتید بزرگوارم که در اینستاگرامشان وضعیت دلار در ماههای پیش رو را چنین پیش بینی کرده اند .در اینجا اصل تحلیل ایشان را برایتان آورده که برداشت من بر انتقال موضوع اثری نگذارد.
حرکت احتمالی قیمت دلار در دو سناریو- پیش بینی میشود که با انتخاب ترامپ سختگیریها ادامه یابد و قیمت دلار به طور مستمر با محرک عدمتعادلهای داخلی افزایش یابد. در این سناریو پیش بینی شده است که هیچ گونه توافقی نشود.
در سناریوی بایدن به دلیل برخورد معتولتر دموکراتها با برجام، و تمایل و انتظار مردم به کاهش دلار، در ابتدا کاهش مییابد ولی به دلیل همان عدم تعادلهای داخلی دوباره شروع به افزایش میکند.
این افزایش طوری است که در شش ماهه دوم سال آینده احتمال دارد که این دو به یک نقطه برسند.دلیل رسیدن این دو سناریو در سال آینده وجود عدم تعادلهای داخلی در هر دو سناریو و وجود منافع مشترک هر دو حزب آمریکا در کنترل ایران است که در هر دو سناریو با فرض نبودن توافق، منحنیها ترسیم شدهاند.
نسبت دادن افزایش نرخ ارز به تحریمها و انتخابات امریکا در میان مدت و بلند مدت توجیه نبودن سیاستهای پولی و ارزی مناسب است.
از بین رفتن تحریمها سطح ارتفاع دو منحنی را تا حدی پایین میآورد، ولی شکل صعودی منحنی تغییری نمیکند. تعمدا قیمت را ننوشتم و برای محاسبه این منحنیها از هیچ محاسبهای استفاده نکردم، تنها برگردان تصویرم از اتفاقات داخلی و بینالمللی در سال جاری و سال آینده است.
این روزها شایعات بازارشان داغ است ، پیشنهاد می کنم برای بررسی بازارها سایتهای رسمی راهم مد نظر داشته باشید.
در اینجا به چند نمونه اشاره می کنم :
https://ice.ir در این سایت می توانید،قیمت لحظهای ارز در بازار متشکل ارز ایران را بررسی بفرمایید.
در سایت بانک مرکزی نیز ، موضع گیری رسمی بانک بررسی قابل رصد است : https://www.sanarate.ir
صرافی ملی ایران : http://www.mex.ir
نویسنده : ندا مفاخری ، بیزینس کوچ
دوره بیزینس کوچینگ یک سفر حرفه ای که برای توسعه فردی و توسعه کسب و کار شما طراحی شده است .
لطفا شما هم در بخش کامنت ها نظر و نگاه خودتان را با ما به اشتراک بگذارید.
این مطلب چه میزان برای شما مفید بود؟
میانگین امتیاز 3.3 / 5. تعداد نظرات: 13
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
مدیریت مالی در شرایط بحرانی
بهره وری چیست و چطور بهره وری را افزایش دهیم؟
چطور در دام کلاهبرداری های جدید نیفتیم
در شرایط خاص فعلی، شرایط برای کلاهبرداری بسیار مهیا است!
در این مطلب و وبینار، روشهای کلاهبرداری و راههای تشخیص آن را با هم مرور میکنیم.
کاربردها و ابزارهای هوش مصنوعی
هوش مصنوعی این روزها جنبه های مختلف زندگی شخصی و حرفه ای همه ما را تحت تاثیر قرار داده است در این صفحه به مطالب و منابع مفیدی برای استفاده از هوش مصنوعی پرداخته ایم .
تحلیل هزینه – فایده چیست ؟
تحلیل هزینه – فایده روشی نظام مند برای تخمین زدن نقاط قوت و ضعف گزینه های مختلف و انتخاب و تصمیم گیری بین آنها باشد .
ناهماهنگی شناختی چیست؟ راههای کاهش ناهماهنگی شناختی
ناهماهنگی شناختی (تعارض شناختی) برای توصیف ناراحتی ذهنی استفاده میشود که ناشی از داشتن دو اعتقاد، ارزش یا نگرش متضاد با اعمال و واقعیت های بیرونی استفاده می شود. ناهماهنگی شناختی باعث ایجاد حس رنجش روحی درونی می شود ، تصمیم گیری های ما را ضعیف و بهره وری مان را در زندگی شخصی و حرفه ای کم می کند .
11 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش میشوند.
قطعا: کلیدواژه ایدئولوگ ها
میزام: میزان
صاحب منسب: صاحب منصب
ثرمایه گذاری: سرمایه گذاری
ن.گاه: نگاه
زیق، اسنقده، لار داران
باسلام، به نظرم یادداشت، به اشتباه در این بخش منتشر شده چون اولا ناظر به بحث گفتمانی نیست، ثانیا از حیث روش شناختی مطلب مندرج از الفبای ساده تا مقطع دیپلم هم محل مناقشه است، ثالثاً فریاد خشم از شکست ترامپ را می توان در فضاهای دیگر مجازی همراه با همراهان خود عقده گشایی کرد تا در صفحه مدیران ایران که به نظر می رسد انتظار قلم و اندیشه وزینی از صاحبان نوشته ها می رود؛ رابعا و خامسا و باقی قضایا پیشکش.
تازه این مطالب ناظر به روش ورود به بحث بود و اصلا ورود محتوایی نداشتیم که بین غنای مفهومی و تحلیل و سنجش آن از یکسو و بین گزاره های ابطال گرایانه پوپری و اباحه گرایی های لیبرالیسم ایدئولوگ در قامت دمکراسی بوروکرات از سوی دیگر، باید سنخیت وجود داشته باشد نه خودمتناقض نمایی هایی که در مرز شناخت سه گانه حکمت، موعظه و جدل خود را به محمل می کوبد که بماند…
آقای حمید شهرستانی را نمیشناسم؛ اما علی الظاهر و به نقل از تارنمای روزنامه همشهری (۱۱ آبان ۱۳۹۹) مطلب ایشان به شرح زیر بوده است:
https://www.hamshahrionline.ir/news/561545/%D8%B3%D8%B1%D9%86%D9%88%D8%B4%D8%AA-%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%BE%D8%B3-%D8%A7%D8%B2-%D8%A7%D9%86%D8%AA%D8%AE%D8%A7%D8%A8%D8%A7%D8%AA-%D8%A2%D9%85%D8%B1%DB%8C%DA%A9%D8%A7-%D8%AA%D8%AD%D9%84%DB%8C%D9%84-%DB%B8-%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%B4%D9%86%D8%A7%D8%B3-%D8%B1%D8%A7
تفاوت فاحشی بین انتخاب ترامپ و بایدن نیست.
انتخابات آمریکا تأثیر زیادی بر شرایط اقتصادی ایران نخواهد داشت، زیرا بیشتر مسائل ایران ریشه داخلی دارد.
تحریمهای آمریکا قطعا اثرات منفی روی اقتصاد ما دارد، اما عمده مسائل ما ریشه داخلی دارد.
از نظر انتخاب بین بایدن و ترامپ هم تصور میکنم اگر احیانا (که احتمالش ضعیف است) ترامپ انتخاب شود، او روش دیگری را نسبت به ایران اتخاذ میکند. فکر میکنم یک مقداری ملایمتر عمل میکند و حالت سختگیرانه و تهاجمی چهار سال اول را احتمالا در دوره دوم نخواهیم داشت. خیلی از صحبتها و کارهایی که ترامپ قبلا میکرد، جنبه تبلیغات انتخاباتی داشت؛ بنابراین تصورم این است که در چهار سال آینده کمی ملایمتر عمل میکند.
بایدن اگر انتخاب شود تصور من این است که او هم به این سادگی نتواند تمام راه و طریقی را که اوباما شروع کرده بود، ادامه دهد. به دلیل تغییرات در سنا، یک مقدار بایدن دست به عصاتر عمل میکند. بایدن گفته است که برجام را دوباره ابقا میکنم، اما قبلا هم مشکلاتی در راه تعاملات با آمریکا حتی در زمان اوباما داشتیم، بنابراین اگرچه بایدن به گفته خود عمل میکند، اما پیشبینی اینکه این اقدام چقدر میتواند برای ایران راهگشا باشد و چقدر طرفین بتوانند از این موقعیت استفاده کنند، برایم مشکل است.
در ظاهر قضیه، چون بایدن گفته است که برجام را ابقا میکنم و دموکراتها کمی سعی میکنند که راه دیگری بروند، احتمالا انتخاب بایدن برای ایران از جهاتی بهتر باشد. اما انتخاب بایدن و ترامپ تفاوت فاحشی با هم ندارد. ریشه مشکلات ما داخلی است و اصولا مسائل ما با آمریکا حزبی نیست. مشکلات ما یک مسئله بین دو سیستم و دو کشور است. بحث حزبی نیست که ما با دموکراتها خوب باشیم و با جمهوریخواهها بد باشیم. بحث ما باید بین دو کشور است و مسئله بین دو کشور حل شود.
حمید شهرستانی کارشناس سیاسی گفت: انتخاب بایدن برای ایران بهتر است.
سرور گرامی،
تنها راه نجات میهن اتحاد ماست که همصدا جمهوری اسلامی را تشویق به انجام دو فوریت نماییم:
۱- مذاکره با آقای ترامپ برای دفع تهدیدات خارجی،
۲- به رسمیت شناختن حق #آزادی_بیان مصوب قانون اساسی جهت حل مشکلات داخلی،
با تشکر از توجه شما،
باسلام و احترام
به مثابه یک دیدگاه، نظر درج شده قابل احترام است؛ اما صرف نظر از محتوای مطلب مندرج که نقد آن به چه کیفیت است و در منطق صوری یا ریاضی با چه نوع صورتبندی تحلیل می شود، با کلمه ابتدایی گزاره موافق نیستم و نقد شکلی به آن دارم.
«تنها راه نجات میهن…»
نویسنده محترم حتما مستحضر هستند که یک دیدگاه لزوماً نمی تواند با رویکرد مطلق انگاری، خود را حق جلوه دهد و آنچه را خود می فهمد که هضم شدن در هاضمه نظام سلطه بین المللی است مثل مسیری که غالب ملل عرب به سرکردگی سعودی و مصر رفته اند، به مثابه نجات میهن تلقی کند.
از حیث محتوایی، دو جمله درج شده ناقض تجربه های انباشته ملتی متمدن و بزرگ است که نقدی مفصل و مناظره ای در جلسه ای حضوری می طلبد که به جای خود، اما نقد شکلی همانطور که بیان شد، کلیدواژه ابتدایی به کار برده شده است.
به عنوان مثال؛ اگر کسی اینطور نگاهی به کشورش دارد و کدخدا را طرف مقابل می داند، آیا اینکه مدعی شود به نظر من راه نجات میهن… از حیث منطق علمی بحث، بهتر نیست تا اینکه بگوید تنها راه نجات میهن… ؟؟؟
حمید شهرستانی کارشناس سیاسی گفت: انتخاب بایدن برای ایران بهتر است.
آقای شهرستانی،
دقیقه۹۰ است که ترامپ بدون شرط تحریمها را برمیدارد زیرا میخواهد تبلیغ کند مخوفترین حکومت تروریست جهان را به زانو درآورده بعد از ۳نوامبر هرکدام برنده شود هیچ ارفاقی نمیکند.
بودم جوان که گفت مرا پیر اوستاد فرصت غنیمت است نباید ز دست داد.
لطفا در ویرایش مطلب دقت شود. کیفیت با وجود غلط های نگارشی افت میکند و حیف است. ممنون.
باسلام و احترام
اگر در مکتوب اینجانب اشکال ویرایشی یا نوشتاری (به واسطه غلط بودن نگارش از حیث ترجمان لغوی آن) وجود دارد، سپاسگزارم اگر اطلاع دهید.
با تشکر
باسلام و تشکر از نویسنده محترم
تحلیل انجام شده بر ضرورت شناخت و بهره گیری از فرصتها به جای در انتظار عوامل بیرونی نشستن مطلب مهمی است که می تواند حلقه مفقوده اقتصاد ایران به ویژه در دولت تدبیر و امید باشد که سال های بی عملی در انتظار همین عوامل بیرونی صرف شد.
اما دو نقد به سایر محتوای مندرج وارد است:
یکی این گزاره که «انتخابات آمریکا قطعا بر روی اقتصاد و سرنوشت ما اثر خواهد داشت و اگر کسی منکر این اثر شود عملا یعنی درک درستی از اقتصاد ندارد»… البته هر کسی نگاه و زاویه دید خود را دارد و برخی ممکن است به بخش اول این گزاره اعتقاد داشته باشند و برخی با شدت کمتر و برخی نیز ممکن است اعتقاد به این بخش نداشته باشند؛ اما بخش دوم گزاره که اگر کسی اینگونه نیاندیشد… به نظر می رسد از منطق علمی بحث به ویژه در اقتصاد سیاسی و در سطحی بالاتر در سیاست اقتصادی، نمی تواند درست باشد؛ چرا که هر کس با زاویه دید خود به تحلیل قضایا می اندیشد؛ پس نمی توان دیگران را به صرف نگاهی متفاوت داشتن به نفهمی و جهل نسبت به یک مقوله متهم ساخت. مثل اینکه کسی مدعی شود؛ اگر آقای روحانی رئیس جمهور ایران نبود، الان در حال جنگ نظامی با آمریکا بودیم و اگر کسی غیر این فکر کند، درک درستی از نظام سیاسی ندارد یا با نگاهی دورتر، مثال ترامپ در تبلیغات که اگر بایدن رئیس جمهور بود، کشته های کرونا در آمریکا دو میلیون میشد…
مطلب بعدی نیز در خصوص دو کاندیدای حزب جمهوری خواه و دمکرات است که در این خصوص نیز می توان قائل به نگاهی متفاوت شد و آن در اینکه آنچه مشاهده می شود نوعی جنگ زرگری است؛ چرا که میان این دو تفاوتی از حیث سیاستهای راهبردی در بین الملل معاصر وجود ندارد؛ اینکه آیپک و سایر اندیشکده های راهبردی در این مناقشه بین المللی چه نقشی دارند و اینکه صهیونها کجای کار هستند، به نظر می رسد ریشه اصلی مسئله است؛ و الا اینکه گمان شود یکی از این دو می تواند مناسب برای کار با نظام ایران یا سایر کشورها مثل چین، روسیه، سوریه، لبنان، ونزوئلا، مکزیک، کوبا و… باشد، به نظر می رسد حاکی از عدم توجه کامل به ابعاد مسئله در نظام مدیریت کلان حاکم بر ساختار سیاسی آمریکاست که گمان می شود رئیس جمهور است که تأثیرگذار است…
سلام . به نظر من گذاره ی «انتخابات آمریکا قطعا بر روی اقتصاد و سرنوشت ما اثر خواهد داشت و اگر کسی منکر این اثر شود عملا یعنی درک درستی از اقتصاد ندارد» درست است . ممکن است هر کسی از نظر ش این اثر کمتر یا بیشتر باشد اما اینکه بی اثر باشد شوخی است . و همین الان در دو هفته اخیر اثرش را کامل با چشم در اقتصاد ایران می بینیم . این را همه می بینیم به چشم تحلیل لازم ندارد!
شما نگاهتون به گلبالیست ها نزدیک است . شاید هم کار کار انگلیسی هاست اما به هرحال اینها همه بر اثر می گذارد.
باسلام به اندیشه ور محترم
بنده وارد بحث محتوایی نشدم؛ تنها گزاره مدنظر شما را مورد نقد قرار دادم که خلاف شأن علم است که مدعای خود را مطرح کنیم و سپس بگوییم اگر کسی نپذیرد، پس جاهل است و نمی فهمد و درک درستی ندارد.
لطفا مجددا و با دقت بیشتر بخوانید:
اینکه انتخابات آمریکا در اقتصاد ایران تأثیر میگذارد، یا نمی گذارد، یا با شدت و ضعف همراه است، همگی موارد مدعایی هستند که قائلینی دارد و هر کدام با استدلال هایی همراه است.
بحث بر سر مدعیات یا استدلال ها نیست که همگی چون تراوشات ذهنی قائلین آن است محترم است؛ هر چند این زاویه دید، لزوماً به معنای درست بودن همه مدعیات نیست؛ بحث بر سر این گزاره است که اگر کسی مثل من فکر نکند، پس درک درستی ندارد و به عبارتی جاهل است. این قسمت از گزاره قابل قبول نیست.
مناسب است اندیشه ور محترم در پاسخ، با متانت بیشتری وارد گفتگو شود؛ ضمناً اینکه دیگران را منتسب به کینزها، اسمیتی ها، سوسیال ها، گلوبالیستها که مناسبتر بود (و) آن هم نوشته میشد تا خلط با ورزش گلبال نشود و سایر انتسابات مثل اتصال به انگلیسی ها نماییم نیز نقد دیگری است که حاکی از مغالطه مصادره به مطلوب است و امروز باب شده است.
اینکه هر کسی از چه منظری وارد بحث شود مربوط به زاویه دید اوست؛ اینکه آن اندیشه و نظرگاه نیز به کدام مکتب فکری بازمیگردد مناسب تر است به خود مدعی اجازه داد که نگاهش را بیان کند.
در هر حال، به نظر می رسد در بررسی علمی به ویژه در محیطی مثل شبکه مدیران، انتظار متانت و نگاه استدلالی است که شأن افرادی که اینجا هستند متفاوت از بحث های کوچه و بازاری و عوام گرایی است؛ مثل برخی که می گفتند مثلاً فلان مقوله از نظر ما تعریفش این است (صفر و یک مثلا) و هر کس خلاف این فکر کند، پس از ما نیست و دشمن ماست.
حتما مستحضر هستید که با تلاش های پروفسور لطفی زاده با تقدم و تأخر انباشت مباحث علمی، بحثی با عنوان منطق فازی به شکل مدون ارائه شد که ناقض نگاه صفر و یکی است.
در مجموع، اینگونه مباحث و تفاهم ها هر چه در مسائل علمی، اجتماعی و سیاسی بیشتر شود و ادب گفتاری و نوشتاری رعایت شود، بیشتر می توان به نگاهی درست و تحلیلی مناسبتر در مواجهه با پدیده ها و مقوله های عصر معاصر دست یافت؛ چون طبعاً هیچکدام از ما مخلوقات در عصر غیبت، معصوم نیستیم که گمان کنیم آنچه ما میفهمیم یا میدانیم، مرّ حقیقت است تا خلافش عین جهل باشد؛ بلکه «ان الحیاه العلم بالرد والنقد».
سلام
زاویه نگاه : قطعا اگر در منطقه بسنجیم ، مطلعم که بالاترین میزام دلار ، در کشور ما وجود داره ، اونم پاک یا کثیف . اگر حساسیت نداشتیم که اینهمه قیمت متغیر نبود ، مهمه برامون چون روی سرمایه دلاری ما حرکت و کار میشه .
دولتمون هم زیقی ایدیولوژیکه و صاحب منسبان شیعه ای داریم که از دو مورد بالاهم ک۶ نباشه اسنقده داره که تو زمین چال میکنه تا تحریم بهشون نخوره الان یه وام بالای ۵۰۰ میل هم میدنشون ،خیالشون راحت باشه که در زمینه اندیشه کسی ثرمایه گذاری نکنه که در ایران حماقت حاکمه ،
از اونورش ن.گاه کنین جناب اقایی که فرمودین امریکا با ما چنان و پولهای چنان خرج میکرده ، مردم بیخبرین ، مهم نیست چون کلا خوابیم ،
الان وقتش گذشت و ترامپ نتونست به زمان درست برسه اما دمش گرم همین که طرفدار خوبی بود ، روش میشد حساب کرد اما الان چه ، این اهمیت نداره چون کنترلی روش نداریم .
به تمامی لار داران چغندری پیام میدم که برای سرگرمی امریکاییها ،میتونی الان کل کل کنی بام تا یک مسابقه خوب داشته باشم