بدون تفکر سیستمی نابود خواهیم شد
شنیدن نظرات کارشناسان در مورد مساله ی بحران آب حتی وقتی در تلویزیون صحبت می کنند سخت نگران کننده است .همه از بحرانی جدی و عمیق صحبت می کنند .
بحرانی که حتی با بارش فراون باران هم حل نمی شود .
چنان که کارشناسان می گویند در دو – سه دهه ی گذشته ، عدم حضور تفکر سیستمی در مدیریت آب باعث شده است که ایران با مساله ای جدی و نگران کننده روبرو باشد .
بسیاری از صنایع و سدهایی که روزی نمایندگان شهرهای مختلف با تلاش و لابی گری و متاسفانه بدون نگاه سیستمی برای شهر و استان خود با بودجه های کلان ملی ساخته بودند امروز باعث بی آبی منطقه ی آنها شده است و نه تنها به شهر و استان آنها که که به استان ها ی هم جوار هم آسیب جدی وارد کرده است .
شاید این مطلب برای شما مفید باشد!
تفکر سیستمی چیست ؟
کشاورزان و صنایع مختلف با حفر چاه های مجاز و غیر مجاز شیره ی جان زمین را کشیده اند و با وجود آنکه هدفشان ساختن این مرز و بوم بوده است ، به دلیل نداشتن نگاه سیستمی ضربه ای جبران ناپذیر به سرزمین مان وارد کرده اند .
دریاچه ارومیه ، زاینده رود ، دریاچه هامون و بسیاری دیگر از منابع آبی ایرانمان یا کاملا خشک شده اند یا آخرین نفس های خود را می کشند .
بدون شک هر سدی برای حل مساله ی کم آبی در منطقه ای ساخته شده بود و به شکل موقت توانسته بود مساله را حل کند اما به دلیل نداشتن تفکر سیستمی در بستر زمان نتایج واقعی خود را هویدا کرد و نشان داد که چگونه حل کوتاه مدت و غیر سیستمی یک مساله می تواند خود باعث متنوع و عمیق تر شدن آسیب های آن شود .
متاسفانه، آسیب های جدی نبود تفکر سیستمی را در مسائل دیگر هم می توانیم مشاهده کنیم .
برای حل معضل کمبود مسکن قشر کم درآمد طرح مسکن مهر را راه اندازی می کنیم . با بودجه ای هنگفت و بدون توجه به ضربه ی جدی که بر اقتصاد کل کشور وارد می شود . هزاران نفر را در مناطقی اسکان می دهیم که برای ارائه خدمات شهری برای آنها پیش بینی های لازم انجام نشده است .
برای حل نیاز جوانان به رشد و پیشرفت ، کنکور و دانشگاه ها گسترش پیدا کردند . تمام سنین نوجوانی و جوانی جوانانمان صرف کلاس کنکور و سپس گذراندن دروس دانشگاهی معمولا غیر کاربردی شد . سالهای طلایی داشتن یک کشور جوان گذشت . بخش مهمی از جوانهای تحصیل کرده نه مهارت های زندگی شخصی و اجتماعی را آموخته بودند و نه مهارت های حرفه ای . همانطور که برای حل تست های کنکور راههای میانبر به آنها عرضه شده بود برای حل مسائل زندگی شان هم به دنبال راه حل های میانبر بودند .
برای حل هجوم فرهنگ بیگانگان ، روشهایی همچون فیلترینگ و پارازیت را انتخاب کردیم و فراموش کردیم که به این شکل نه فقط با آنچه نمی خواهیم مبارزه ی نکرده ایم که آنرا همچون میوه ی ممنوعه جذاب تر هم کرده ایم . در گذر زمان در ازای تمام هزینه های هنگفتی که صرف شد نتیجه ی مثبت چندانی به دست نیامد و هرروز با ماجرایی تازه مواجه شدیم و باز نیاموختیم که با این روشها مساله حل نخواهد شد .
برای حل مشکل بیکاری ، وامهایی به افراد دادیم که از همان ابتدا انتظار داشتیم زود بازده باشند ! حتی آنهایی که به حق این وامها را دریافت کردند نمی توانستند در شرایط اقتصادی ناسالم و بحران زده ای که داشتیم برای زود بازده شدن آن کاری کنند . دلالی تنها راه زود بازده بود .پولها بجای کمک به اقتصاد در بالا بردن تورم و جابجایی ناسالم پول به کار گرفته شدند .
متاسفانه مثالهایی از این دست در کشور ما کم نیست …
نداشتن نگاه سیستمی متاسفانه به شکلی نگران کننده در رفتار اکثر ما حضور دارد .
کشاورزی که نگاه سیستمی ندارد با انتخاب نادرست محصول یا مصرف مدیریت نشده ی آب ، آینده ی کاری و زندگی اش را به خطر می اندازد .
دانشجو با انتخاب نادرست رشته ی تحصیلی و مسیر زندگی ، آینده اش را تحت تاثیر قرار میدهد .
پدری که تمام وقت خود را صرف تامین نیازهای مالی خانواده می کند . زندگی خود و تمام افراد خانواده اش را به سمتی هدایت می کند که شاید هرگز نمی خواسته .
مدیری که به خلاقیت ، توانایی ها و اثر گذاری کارمندانش توجه نمی کند آنها را به سمت بی انگیزگی یا فعالیت های ناسالم سوق می دهد .
و…
مادر ، پدر ، معلم ، مدیر ، نماینده ، وزیر ، وکیل و …و… هر یک در جایگاه اجتماعی خود و به میزان اثر گذاری می توانند بدون حضور تفکر سیستمی ، تصمیماتی بگیرند که بر خلاف خواسته ی قلبی شان باعث نابودی یا آسیب جدی به سایرین شوند .
تفکر سیستمی یعنی ما با دانش کافی ، همزمان به مسائل مختلف و با نگاه کوتاه و بلند مدت توجه داشته باشیم .داشتن نگاه هم زمان دید کل نگر و جز نگر لازمه ی دست یافتن به تصمیم های درست است. بدون تفکر سیستمی همه ی ما نابود خواهیم شد .
نویسنده : ندا مفاخری | مدیران ایران
[button url=”modiriran.ir/?p=11220″ class=”” bg=”” hover_bg=”” size=”0px” color=”” radius=”0px” width=”0px” height=”0px” target=”_self”] فیلم همایش رویکرد سیستمی [/button]
این مطلب چه میزان برای شما مفید بود؟
میانگین امتیاز 3 / 5. تعداد نظرات: 1
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
مدیریت مالی در شرایط بحرانی
تمام آنچه باید درمورد اهمال کاری بدانیم.
اهمال کاری ، دلایل و راهکارهای عملی آن . یک گزیده عالی از تمام آنچه بایددر مورد اهمال کاری بدانیم در این مقاله گرد آوری شده است .
بهره وری چیست و چطور بهره وری را افزایش دهیم؟
چطور در دام کلاهبرداری های جدید نیفتیم
در شرایط خاص فعلی، شرایط برای کلاهبرداری بسیار مهیا است!
در این مطلب و وبینار، روشهای کلاهبرداری و راههای تشخیص آن را با هم مرور میکنیم.
کاربردها و ابزارهای هوش مصنوعی
هوش مصنوعی این روزها جنبه های مختلف زندگی شخصی و حرفه ای همه ما را تحت تاثیر قرار داده است در این صفحه به مطالب و منابع مفیدی برای استفاده از هوش مصنوعی پرداخته ایم .
10 مهارت برتر و ضروری برای سالهای آینده
مجمع جهانی اقتصاد در سالهای مختلف نتیجه پژوهش هایش را برای لیست کردن مهارتهای ضروری برای سالهای آینده منتشر می کند لیست 10 مهارت برتر که افراد و سازمانها در سال 2025 به آنها نیاز دارند، یکی از مهمترین منابع برای کسانی است که علاقمند هستند مهارتهای به روز را برای خود و سازمانشان ایجاد کرده باشند .
7 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش میشوند.
راه حل رفع بحران آب در ایران فقط و فقط یک چیز است: تغییر اقلیم را باید با تغییر اقلیم درمان کرد، یعنی با ایجاد دریاچه های عظیم در غرب و شرق و مرکز کشور و انتقال آب خلیح فارس به فلات مرکزی ایران راه ها را برای باروری طبیعی ابرها و گسترش بارندگی در کشور هموار ساخت کما این که رطوبت حاصله خود در افزایش پوشش گیاهی موثر خواهد بود و مشاغل در کشور افزایش خواهد یافت (در نتیجه گسترش صنایع وابسته به آب مانند ماهیگیری و حمل و نقل آبی)
غیر از باشد جز نابودی و تباهی پیش روی ما نخواهد بود
استفاده همزمان از دو نیمکره مغر و آموزش نحوه این کار و مطالعه بسیار راهگشاست
مطالعه و بکارگیری رهنمودهای کتاب خلاقیت ما رنسانس ما و کتاب عقلانیت و توسعه یافتگی در ایران بسیار در تغییر دیدگاه ها گره گشا است
بی توجهی به انرژی های پاک با وجود داشتن کشوری بی نظیر در این زمینه و تمرکز و اصرار روی داشتن انرژی هسته ای با وجود بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار هزینه ی مستقیم و غیر مستقیم از این پافشاری نابجا هم مورد دیگری است.
مورد دیگردر ارتباط با عدم داشتن تفگر سیستمی که در کشور رخ داده مربوط به کارمزد مانده گیری و افزایش کارمزد کارت به کارت بین بانکی هست که اخیرا خبرهائی مبنی بر کسر کارمزد خرید با کارت هم شنیده می شود.
نتیجه ی این امر این است که مردم جهت جلوگیری از ریختن پول در جیب بانکها، ترجیح می دهند که پول نقد بیشتری همراه خود داشته باشند، و کارهای انتقال وجه را از طریق بانکها انجام دهند. که نتیجه این امر افزایش هزینه چاپ پول، صف شلوغ بانکها و خستگی کارمندان، افزایش نقدینگی و احتمال تورم، بازگشت دوباره قبض های آبونمان و موارد دیگر خواهد شد.
در اقتصاد شکست خوردیم به پای سیاست نوشتیم، در سیاست کم آوردیم سراغ اقتصاد رفتیم مگر با یارانه اش جبران کنیم. هر بار دشمنی قهار در جیب داشتیم که بیرونش کشیدیم و ناسزابارانش کردیم. آن بار شاه گفت هر بار ما گفت وگوهای نفتی داریم مملکت شلوغ می شود. نگفتیم این همه از قامت ناساز بی اندام ماست.
آن مرد چینی که وردی می دانست و باران باریدن می گرفت، نرخش یک یوان بود. تا زمانی که کسی شاگرد جوان او را اغوا کرد و پسرک کنار کلبه باران ساز دکه یی ساخت و بر سردرش نوشت باران سازی با نیم یوان.
در آن سال خشک، چند روزی مشتریان فراوان رسیدند و چینی جوان شادمان، آنان را راه انداخت و روستاییان هم دعاگویان و شادمان رو به مزارع تکیده نهادند، چشم به راه باران. دو روزی گذشت دکه چینی جوان پرمشتری بود هنوز، باران ساز پیر هم مانند همه آن روزها عصایش را زیر چانه نهاده جلوی در کلبه خود، روی چارپایه یی نشسته بود در انتظار که ناگهان ریختند. روستاییان با نگرانی و فریاد ریختند به دکه باران ساز جوان که به فریادمان برس که زندگی مان رفت. معلوم شد به ورد جوان باران باریده ولی سر ایستادن ندارد و سیلی شده خانمان سوز. چاره چیست. جوان نمی دانست. نمی دانست که باران ساز پیر را دو ورد بود؛ با یکی باران می ساخت و با دومی باران را می گفت تا بایستد و جوان این دومی را نیاموخته بود. و ما بسیاریم که ورد دوم نمی دانیم. و این زندگی است. تکرار هم می شود.
بنام ناظم ،نظم آفرین، منظم نگار همه گردونه از نظم او گرفته قرار
با سلام وعرض تبریک بمناسبت عید سعید غدیر
بدیهی است که بدون تفکر سیستمی وایجاد ساختار های مبتنی بر تفکری نظامند وعملکردهای منبعث آزآن ، هیچ فردی ، جمعی ، سازمانی وکشوری به اهداف عالیه خود نائل نخواهد شد واینکه از ناحیه مدیران موجود این چنین ابراز میشود ” بدون تفکر سیستمی نابود خواهیم شد” که یک سخن بدیهی است ، این سوال جدی را در پی دارد ،مسئولیت ها وتعهدات مدیران وصاحبان تفکر سیستمی واساتید محترم ، کجا بوده وهست که امروز این سخن بدیهی را ابراز میکنند وبا ذکر مواردی از نقصان مبتلابه کشور، احتمالاً دیگران را به غیراز خود مقصر جلوه میدهند نظیر اقتصاد دانان که آنان نیز چنین فرافکنی میکنند ، مگر نه اینست که ما مدیران ، معلمان ، تئوریسین ها و.. در جای جای این کشور ود رکلیه لایه های سازمانی حضور داشتیم و ایرادی که به خودمان وارد ، برجسته مینمائیم، انصاف اینست که تحلیل وتعلیل ها را ازخودمان آغاز کنیم ، چرا این ما هستیم که مدعی دانشوری آنرا داشته ودانشگاه ، عرصه جولانگاه این دانشوران بوده وامکانات وآزادی تفکر سیستمی داشته واز جایگاه رفیع علم ودانش وفناوری سخن رانده وطرح داده وهزاران کتب چاپ ونشر شده وهزاران دانشجو فارغ التحصیل شده ، ومیلیارد دلار هزینه شده وبه شایستگی نتوانستیم ، این تعهد اجتماعی بسر انجام برسانیم ، باید گفتگوهای خود را براساس گفتمانی آغاز کنیم که حاوی این تحلیل وتعلیل باشد
با تشکر صانعی پور