بریکس وچالش های پیش روی
مقدمه:
نوشته ای که پیش روی خوانندگان محترم قراردارد مربوط میشود به تشکیل بزرگترین اتحادیه نوظهور وبا فرهنگهای مختلف ، بین پنج کشور برزیل ، روسیه ، هند ،چین وافریقای جنوبی بنام بریکس BRICS(Brazil, Russia, India, China, South Africa (که در ۱۶ ژوئن ۲۰۰۹ در روسیه بهم پیوستند(۱) ، این اتحادیه تفاوت های زیادی با اتحادیه های اروپا ( اتحادیه اروپا متشکل از ۲۸کشو راروپائی در سال ۱۹۵۷ ودارای پیمان ها ومعاهدات چند جانبه از قبیل رژیم واحد گمرکی ، بانک مرکزی واحد، پول واحد و……. پیمان شنگن است )، نفتا( NAFTA مربوط به معاهده سه کشور آمریکای شمالی ، کانادا ومکزیک بوده ودر واقع مکمل کننده معاهده تجارت آزاد بین کانادا وآمریکا برای یکسان سازی تعرفه های گمرکی در تجارت بین سه کشور است )شانگهای (سازمان همکاری شانگهای در سال ۱۹۹۶ تاسیس شد ودر سال ۲۰۰۱ کشورهای روسیه ، قزاقستان ، قرقیز ستان ، تاجیکستان ، وازبکستان به آن پیوست ودر سال ۲۰۰۱ کشور ایران ، مغولستان ، پاکستان وهند به آن اضافه شدند ، این اتحادیه برای همکاری چند جانبه امنیتی ، اقتصادی وفرهنگی شکل گرفت واز لحاظ امنیتی دارای قدرت مقابله با سازمان پیمان اتلانتیک – ناتو میباشد) دارد ، و اتحادیه بریکس شامل کشورهای فوق الذکر با توانی بیشترو منبعث از آسیای میانه ، آسیای جنوب غربی وقفقاز تا آمریکای لاتین وقاره افریقا پا به عرصه وجود گذاشته است ، همانطور که در این نوشته ملاحظه میشود این اتحادیه برای شکست صولت وشوکت آمریکا وهم پیمانان او تشکیل شده ورویکرد روی کم کنی آمریکا خود شیفته ، خود بسنده وتنها به قاضی رفتنی های این سلطه گر را در سرفصل فعالیت های خود قرارداده است که می تواند چالش های بزرگ برای انحصار طلبی های خودخوانده اقتصاد جهانی مانند بانک جهانی و صندوق بین المللی پول ببار آورد ، در این راستا از نظر سلطه شکنی و…………به نظریه انقلاب اسلامی ایران نزدیک است وبدینسان ، همان طور وبراساس رویکرد( این همانی) که اندیشمندان جهان پیش بینی کرده بودند ، دنیا از یک قطبی ویا دوقطبی به اقطاب تقابل جویانه وبا حفظ منافع غیر وابسته وخود بهره تبدیل شده است وبهرحال در این دنیای بحران زده وتماشاخانه اکواریم وار (۲ ) آن ، عده ای از جانب خداوند متعال چنین مقدٌر میشوند برای منافع خودشان هم که شده ، به تقابلی هوشمندانه بپردازند تا مجال نفس کشیدن به نیروهای مورد هدف بریکس را درجهان بدهند ومن الله التوفیق.
اتحادیه بریکس ونحوه تقابل جهانی
برزیل، روسیه، هند و چین چهار کشور دنیا می باشند که قدرت های اقتصادی نو ظهور قرن بیست و یکم تلقی می شوند. این چهار کشور در سال ۲۰۰۹ یک ائتلاف را بنا نهادند که بریک (BRIC) نام گرفت (یعنی برزیل، روسیه، هند و چین). در دسامبر سال ۲۰۱۲ وقتی آفریقای جنوبی ھم شامل این ائتلاف گردید، نام این اتحادیه به بریکس (BRICS) تغییر یافت.این اتحادیه قبل از این سه کنفرانس در کشورھای روسیه، چین و برزیل برگزار نموده است و به تازگی کنفرانس چهارم در کشور هند برگزار شد وسران مملکت پنج کشور در آن شرکت نمودند. گفته می شود که بعد از سلطه کامل امپراطوری انگلیس در قرن نوزدھم میلادی و آمریکا در قرن بیستم میلادی این اولین بار است که یک اتحادیه چند کشور در حال توسعه جرات این را پیدا کرده که به آمریکا و متحدانش بگوید که نظام اقتصادی غرب دیگر به سمت زوال پیش می رود و اینکه دیگر آمریکا نمی تواند توسط نهاد هائی همچون بانک جهانی و صندوق بین المللی ،پول کشورهای توسعه نیافته و در حال توسعه را غارت نماید. جمعیت پنج کشور عضو بریکس حاوی حدود ۴۳ درصد جمعیت کل جهان می باشند که شامل مردم چهار قاره آمریکای جنوبی، اروپا، آسیا و آفریقا هستند. تصمیم اتحادیه بریکس در کنفرانس تازه خود در هند مبنی بر تاسیس یک بانک جدید آمریکا و اروپا را متحیر ساخته است چون بعد از انقلاب صنعتی این اولین بار است که عده ای از کشورهای نیم کره جنوبی از آمریکا و اروپا تقاضای کمک نمی کنند و ادعا داردند که نهادهای بین المللی پولی مانند بانک جهانی باید آنها را در قدرت اقتصادی شریک کنند.
شعار جهانی بریکس
در قطعنامه کنفرانس بریکس در دهلی نو آمده است::
“ما می خواهیم که در سطح بین المللی بر روی نهادهای مالی نظارتی وجود داشته باشد و کشورهای توسعه یافته هنگام وضع سیاست های کلان اقتصادی رفتار مسئولانه را درپیش گیرند”.
داکترین بریکس
- تبیین واجرای یک الگوی جدید اقتصادی در جهان(۳).
اهداف بریکس
بریکس اهداف خود را از تشکیل این اتحادیه به شرح زیر اعلام نموده است:
- ایجاد اطمینان در متوازن ساختن مبادلات وپرداخت ها ودریافت ها در صندوق بین المللی پول.
- کاهش ریسک وخطرات احتمالی بازار پولی وارزی پنج کشور عضو.
- ثبات در بازار انرژی.
- افزایش قدرت رقابت با دیگر اقطاب جهان .
- سرمایه گذاری های مشترک در پروژه های فراگیر.
- ایجاد بانک توسعه بریکس
- دفاع از مسئله هسته ای ایران
- با توجه به روند کاهشی دلار آمریکا وبه خصوص رهائی از تاثیر دلار بر معاملات جهانی ، احتمال خلق واحد پولی بریکس به ذهن متبادر می شود.
- ایجاد نهادهای بین المللی لازم
۱۰ -ایجاد بیمه مرکزی ۵ کشورموصوف
۱۱-ایجاد هاب وبک بن ( BACKBONE )در آسیای میانه وخاورمیانه وآسیای جنب غربی وافریقا وایجاد یک شاهراه اطلاعاتی جدید.
۱۲-نیل به ۶۵ در صد تولید ناخالص دنیا در سال ۲۰۰۹ میلادی
۱۳-مشارکت در پروژه های بزرگ از طریق قراردادهایPPP (partnership public-private- ) و BOT با کشورهای طرف معامله وسرمایه گزاری در خارج از مرز های این اتحادیه.
۱۴-ایجاد تغییر اساسی توسعه صنعتی جهان وداشتن برتری تکنولوژیک در جهان
استراتژی بریکس
- ایجاد وبرقراری سیستم جهانی ارزی- مالی در اتحادیه بریکس.
- تسلط بر انرژی خاورمیانه
سیاست های اجرائی
- کلیه معاملات با برد – برد انجام شود
- دفاع از ایران ومقابله با طرح های تحریم علیه ایران.
بریکس د رمورد اعمال تحریم ها علیه ایران ،خود را ملزم نمیداند ولی چه انتظاری در قبال این سیاست دارد ؟ وچه راه حل هائی را در دستور کار خود برای اجرای این سیاست قرار داده است ؟ به نظر می رسد با نگاهی به سهم بزرگ انرژی در خاورمیانه وبه خصوص سهم ایران در نفت وگاز ، مایل است به عنوان یک خریدار وفروشنده بزرگ جهانی عمل کند.(۴). بهر حال فشار آمریکا وهم پیمانان او در عرصه جهانی برای اتحادیه بریکس ، فرصت های فراوانی را ایجاد کرده است واز طریق آنالیز این فرصت ها ودست یابی به ابزار های اجرائی آن ، در بعضی از فعالیت بین المللی پیش گام خواهد شد.
این اتحادیه در صدد است که رهبری همکاری های بین المللی با ایران را در سطح جهانی به عهده بگیرد واز این رو در مورد تحریم ها علیه ایران مانور می دهد( این موضوع به تحلیل بیشتری نیاز دارد)
رفتار وقار گونه این اتحادیه در ماه های اخیر ، حاکی از ترکیبی از فرافکنی ها و، اینهمانی ها است در مورد ایران ، ثقلیت موضوع بطرف اینهمانی می چربد واین موضوع به لحاظ مذاکره به نفع ایران است (۴).
- سیاست بریکس در قبال آمریکا واروپا وبطورکلی سرمایه داری غرب بطور شفاف بیان شده است نظام برتون وودز به پایان خط خود رسیده است ورسوائی سرمایه داری بی بند وبار سلطه گران جهان ، به گوش همه رسیده است ومدافع هوشمندی مثل کینز ، فرید من و جرج مارشال ندارد واگر هم این هوشمندان باشند شرایط کنونی جهان رفیق راه آنان نیست ،گروه هشت ( موسوم به G8 شامل انگستان ، ایتالیا ، کانادا، روسیه ، امریکا ، فرانسه وژاپن) ، قدرت عمل خود را از دست داده اند وگروه ۵+ا شامل ۵ کشور عضو دائمی سازمان ملل متحد ( آمریکا، روسیه ، چین ، بریتانیا وفرانسه ) وباضافه سازمان امنیت دست نشانده سازمان ملل ، دیگر از بس در مورد انرژی اتمی ایران دروغ سازی کرده وفرافکنی کرده اند خودشان هم ذلٌه شده اند و طرح هایشان در مقابل صبوری ، مقاومت ودفاع رهبری وملت ایران ، نقش بر آب شده است ، نتیجه این هجمه مکرر ناشی از خوی صهیونیستی وچپاول ثروت های ملل وخود را میراث دار ومیراث خوار این دنیای فانی دانستن ، جز این نیست که از میان شکاف بین خودشان ، انشعاب هائی منطقی ومتناسب با واقعیت های تلخ جهانی بوجود می آید که حیرت شکست خوردگان را درپی دارد ، آمریکا انسجام فکری خود را در خاورمیانه از دست داده وبه اندازه یک ایرانی مومن که در نیمه های شب دست به آسمان بلند میکند وبا خداوند قادر متعال (که تمام مقدرات عالم با اوست) در راز ونیاز مشغول است وبا دل نورانی اش الهام میگیرد وشکست ظالمان را درک میکند ، آمریکا باین اندازه درک درستی ندارد ، واین توفیق را هم ندارد که تاریخ عبرت آموز گذشته را مرور کند وببیند که چگونه از بطن دربار ظالمانه فرعون ، موسی (ع) قیام میکند وبه اذن ومقدرات الهی ، فرعون وهم پیمانانشان را در دریا ی انتقام غرق میسازد، این را یک زن مومنه در دل شب های تار پیش بینی میکند ولی هنری کیسنجر یهودی وامثالهم درک نمی کنند ، دیگر ذهن امریکا در مسائل خاورمیانه کند شده واز بس تناقض گوئی کرده است ، فایل های مغز متفکرانش بهم ریخته است .
روزی که ابر های آسمان روی کره زمین هرجا سفر میکرد ، از املاک انگلستان محسوب میشد وآمریکا که دارای ۸۵درصد ذخایر جهان بود ، در حال حاضر به شدت کاهش یافته وبطور کلی هژمونی ۵۰۰ ساله غرب پایان یافته وسازمان ملل دست نشانده ، تضعیف شده است واعتبار خودش را ازدست داده است واز بطن خودش ، قوای دیگری سر در آورده ومدعی اعتبار سنجی مجدد این نهاد بین المللی است ( به مدارک پیوست مراجعه شود) (۵)
توانائی های فعلی اتحادیه بریکس
توانائی ها واستعداد های کشورهای عضو اتحادیه بریکس به شرح زیر است:
- ۳۰ در صد کل خاک زمین را در اختیار دارد
- در حال حاضر از کل تجارت جهانی ، ۴۳ در صد آنرا در دست دارد
- هم اکنون یک چهارم تولید ناخالص جهان را در اختیار دارد ودر سال ۲۰۵۰ به ۴۰ درصد خواهد رسید
- ۴۳ در صد جمعیت دنیا در این ۵ کشور است
- ذخایر این ۵ کشور درحال حاضر بالغ بر ۴/۴ تریلیون دلار است
- تجارت بین کشورهای موصوف در حال حاضر ۲۳۰ میلیارد دلار وحدود ۲۸ در صد تجارت جهان است ودر سال ۲۰۱۵ به ۵۰۰ میلیارد دلار خواهد رسید(۶)
پی نوشت ها
- اولین اجلاسیه گروه بریکس در ۱۶ ژوئن ۲۰۰۹ در یکاترینبورگ روسیه با حضور لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا، دمیتری مدودف، منموهن سینگ و هو جینتائو به عنوان نمایندگان کشورهای برزیل، روسیه، هند و چین برگزار گردید. در این اجلاسیه کشورهای عضو بریکس بر موضوعاتی نظیر روشهای بهبود وضعیت اقتصادی و اصلاح نظام مالی جهان متمرکز گردیدند. همچنین این کشورها در خصوص برقراری روابط پولی و تجاری نزدیک با یکدیگر و ایفای نقش موثر و بیشتر در امور اقتصادی جهان به بحث و تبادل نظر پرداختند.به دنبال نشت یکاترینبورگ، رهبران کشورهای بریکس هشدار دادند که باید در نظام مالی جهان اصلاحاتی صورت بگیرد تا بتواند به یک نظام کارا، مطمئن و باثبات تبدیل شود. هر چند این کشورها منتقد سلطه دلار آمریکایی در نظام رایج ارزی نیستند (موردی که سابقاً روسیه نسبت به آن انتقاد کرده بود) اما در این نشست نگرانی خود را نسبت به کاهش ارزش دلار ابراز کردند.{ چهارمین اجلاسیه بریکس }.
- در بلا ها ومنایای جهان وامتحانات الهی ،که عالَم ونظام هستی در ظرفیت بزرگ انسان ناچیز جلوه میکند وانسان در مقام تسلیم قرار دارد ، تشبیه این کره خاکی ( خیلی کوچک در مقابل ملکوت جهان )مثل یک آکواریوم است که قطرات وجود مارا درظاهر جسمانی وبدون اعتنا به اقیانوس وجودمان ، در خود جای داده است ، قطراتی جدا از یکدیگر وتک تک گریزان از هم ، سیستمی یک پارچه را بر نمی تاباند وهمه مشکلات بشر از واقعه درد ناک است لذا در این بیکرانه وجود:
We have settled down in the aquarium in the world, indeed, our existence are seeking the real ocean another place.
- بریکس هنوز در مقابل نئو لیبرالسیم دنیای غرب وبرای تسلط بر سرمایه داری جهان ، فاقد روش های جایگزین ایدئولوژیک است ، آیا ایران اسلامی در این امتحان الهی ، وبه خصوص با طرح الگوی اسلامی ایرانی ( بهتر است بگوئیم جهانی ، چون دین اسلام جهانی است) پیشرفت ، میتواند نقش بارز وارزنده خودرا در این برهه از جهان نشان دهد؟( مراجعه شود به مدرک پیوست)
- چین در حال حاضر بزرگترین خریدار نفت ایران است و روزانه ۴۳۰ هزار بشکه از ایران خرید میکند واز طریق میکانیزم ACU (Asian Clearing Union ) معاملات تجاری را در قبال این خرید با ایران انجام می دهد ،این پنج کشور ، گر چه در نیل به اهداف ملی خود با یکدیگر رقابت خواهند کرد ولی در مورد ایران ومسئله انرژی ومسائل خاورمیانه وبه خصوص تحریم های گسترده علیه ایران ، به وحدت نظر میرسند
- پل کندی»، تاریخدان دانشگاه ییل، (که نظریه «گسترش امپریالی» او شناخته شده است) اعتقاد دارد دنیا یا در حال گذر از یک «نقطه عطف تاریخی» و پشت سر گذاشتن جهان تکقطبی، «یگانه ابرقدرت» پا برجای پس از دوره جنگ سرد است، یا اینکه همین حالا نیز از آن نقطه گذر کرده است. به عقیده کندی، چهار دلیل مهم برای این فرضیه موجود است: کاهش تدریجی ارزش دلار آمریکا (پیشتر ۸۵% ذخایر جهانی را تشکیل میداد، در حالی که اینک این مقدار به کمتر از ۶۰ درصد رسیده است)، فلج شدن اتحادیه اروپا، خیزش آسیا (و پایان هژمونی ۵۰۰ ساله غرب)، و ضعف سازمان ملل. قدرت نوظهور باید به دنبال اصلاح سیاستهای مالی «صندوق بینالمللی پول» و «بانک جهانی» باشد
گروه هشت، به شکل فزایندهای انسجام و قدرت عمل خود را از دست میدهد، و حالا دیگر عملا به یک ماهیت بیمصرف بدل شده است. با این حال، گروه بیست که بریکس را دربرمیگیرد، ممکن است هنوز حرفهایی برای گفتن داشته باشد. اما هنوز کارهای زیادی هست که باید برای گذر از این نقطه عطف انجام داد. نمیتوان به سادگی گوشهای نشست و منتظر شد؛ نباید تصور کرد که این گذر، رویدادی حتمی است که خواه، ناخواه به وقوع میپیوندد؛ بلکه باید دست به کار شد و به فکر ایجاد تحولاتی در سازمان ملل، شورای امنیت سازمان ملل، و مهمتر از همه، اصلاح سیستم «برتون وودز»، به ویژه آن دو موسسه کلیدی، «صندوق بینالمللی پول» و «بانک جهانی» بود.
- به مدرک پیوست جداگانه مراجعه شود
کشورهای عضو
اعضا | رهبر | وزیر دارایی | رئیس بانک مرکزی | (۲۰۱۱) تولید ناخالص داخلی درهر بخش (اسمی·برابری قدرت خرید) دلار آمریکا[۱۵] |
۲۰۱۱ شاخص توسعه انسانی[۱۶] | |||
برزیل | رئیسجمهور | دیلما روسف | وزیر دارایی | گیدو مانتگا | الکساندر تومبینی | ۱۲٬۹۱۶ | ۱۱٬۸۴۵ | ۰٫۷۱۸ |
روسیه | رئیسجمهور | دمیتری مدودف | وزیر دارایی | آنتون سیلوانوف | سرگی ایگناتیف | ۱۳٬۲۳۵ | ۱۶٬۶۸۷ | ۰٫۷۵۵ |
هند | نخستوزیر | منموهن سینگ | وزیر دارایی | پراناب موکرجی | داووری سوبارو | ۱٬۵۲۷ | ۳٬۷۰۳ | ۰٫۵۴۷ |
جمهوری خلق چین | رئیسجمهور | هو جینتائو | وزیر دارایی | شیه شورن | ژو زیائوچوآن | ۵٬۱۸۳ | ۸٬۳۹۴ | ۰٫۶۸۷ |
آفریقای جنوبی | رئیسجمهور | جیکوب زوما | وزیر دارایی | پراوین گودهان | ژیل مارکوس | ۸٬۳۴۲ | ۱۰٬۹۷۷ | ۰٫۶۱۹ |
تألیف : محمود صانعی پور
این مطلب چه میزان برای شما مفید بود؟
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد نظرات: 0
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
مدیریت مالی در شرایط بحرانی
بهره وری چیست و چطور بهره وری را افزایش دهیم؟
چطور در دام کلاهبرداری های جدید نیفتیم
در شرایط خاص فعلی، شرایط برای کلاهبرداری بسیار مهیا است!
در این مطلب و وبینار، روشهای کلاهبرداری و راههای تشخیص آن را با هم مرور میکنیم.
کاربردها و ابزارهای هوش مصنوعی
هوش مصنوعی این روزها جنبه های مختلف زندگی شخصی و حرفه ای همه ما را تحت تاثیر قرار داده است در این صفحه به مطالب و منابع مفیدی برای استفاده از هوش مصنوعی پرداخته ایم .
تحلیل هزینه – فایده چیست ؟
تحلیل هزینه – فایده روشی نظام مند برای تخمین زدن نقاط قوت و ضعف گزینه های مختلف و انتخاب و تصمیم گیری بین آنها باشد .
ناهماهنگی شناختی چیست؟ راههای کاهش ناهماهنگی شناختی
ناهماهنگی شناختی (تعارض شناختی) برای توصیف ناراحتی ذهنی استفاده میشود که ناشی از داشتن دو اعتقاد، ارزش یا نگرش متضاد با اعمال و واقعیت های بیرونی استفاده می شود. ناهماهنگی شناختی باعث ایجاد حس رنجش روحی درونی می شود ، تصمیم گیری های ما را ضعیف و بهره وری مان را در زندگی شخصی و حرفه ای کم می کند .
این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش میشوند.
دیدگاهتان را بنویسید