چگونه تحت فشار استرس تصمیماتی بزرگ بگیریم
چگونه تحت فشار استرس تصمیماتی بزرگ بگیریم
۲۱ مایل! این مسافتی است که در هر مسابقهی ماراتن از خود میپرسم “چرا دارم این کار رو میکنم؟ اصلا معنی نداره.” اما هنوز ۵ مایل دیگر باقی است. اینها محتویات ذهن من تحت فشار استرس است.
شما چند بار در میانهی یک موقعیت پراسترس و خستهکننده تصمیمگیری کردهاید؟ خیلی از ما این کار را انجام میدهیم علی رغم اینکه میدانیم این کار درست نیست. تکنیکهایی وجود دارند که به شما کمک میکنند در آینده این کار را نکنید یا حداقل کمتر در شرایط نامناسب و پر استرس تصمیمگیری کنید.
استرس، توانایی شما را برای انتخابهای هوشمندانه از بین میبرد.
مهم نیست که شما تحت فشار چه نوع و چه مقدار استرس باشید، اگر آن را احساس کنید در هنگام تصمیمگیری ممکن است قادر نباشید درست عمل کنید و تصمیم درستی بگیرید.
داشتن استرس خیلی هم بد نیست. در حقیقت برخی از آنها مفید هستند. اگر شما آدم بلندپروازی باشید خیلی مواقع آن را احساس میکنید. اما دانشمندان میگویند که حتی اگر در زندگی خود از استرس لذت میبرید، این عامل همچنان میتواند باعث صدمه زدن به توانایی تصمیمگیری هوشمندانه شما شود. به این دلیل است که شما باید برای مدیریت استرس و تصمیمگیری درست خود یک راهکار داشته باشید. در بیشتر موارد این راهکار بسیار ساده است: در مواقع بحرانی و پر استرس تصمیمات بزرگ نگیرید در عوض از چند قانون مهم پیروی کنید و هرگز آنها را زیرپا نگذارید:
۱- اجازه ندهید استرس به تصمیمگیری شما انگیزه دهد.
در بیست و یکمین مایل از ماراتن پیمانشکنی نکنید! زمانیکه استرس بالایی در کار و یا در طول یک پروژهی بزرگ احساس میکنید، احتمال تصمیمگیری شتابزده و ضعیف زیاد است. ممکن است در ذهنتان در این لحظات تصمیماتی بگیرید، اما همواره زمانیکه آرام شدید مجددا آنها ارزیابی کنید.
۲- هر روز ۳۰ دقیقه از زمان خود را به استرس زدایی اختصاص دهید.
زمانیکه تحت استرس دائم هستید همه چیز را ناخوشایندتر احساس میکنید، از جمله اینکه هرگز شانس یک تصمیمگیری خوب و منطقی را پیدا نخواهید کرد. اما برای تغییر این وضعیت به زمان زیادی نیاز ندارید. اگر بتوانید روزانه ۳۰ دقیقه را به فعالیتهایی چون ورزش، مطالعه و حتی تماشای تلویزیون اختصاص دهید، میتوانید خود را در موقعیتی مناسبتر برای تصمیمگیری درستتر قرار دهید.
۳- در مورد تصمیمات خود با یک شخص آرام صحبت کنید.
دانستن نظر شخص دیگری در زمان تصمیمگیری وقتی تحت فشار استرس قرار دارید، هیچ ضرری برای شما ندارد. زمانیکه استرس دارید، قادر نیستید همهی انتخابها را ببینید و یا بسنجید، بنابراین انجام این کار با کمک یک دوست آرام و قابل اعتماد میتواند نقاط ضعف تصمیم شما را برایتان نمایان کند.
کیفیت زندگی شما و توانایی انجام فعالیتهای معنادار به طور عمدهای به تصمیماتی که میگیرید بستگی دارند، پس تلاش کنید تا تحت شرایط مناسب تصمیمگیری کنید.
منبع: ponisha.ir
این روزها، همه ما پر از استرس و تنش هستیم. در خانه، در محل کار، در اجتماع و … ما در دوره کاربردی و عملی مدیریت استرس، سعی کرده ایم که با نمایش دلایل استرس، ابتدا آگاهی شما را در این زمینه بیشتر کنیم. [button color=”red” size=”medium” url=”https://modiriran.ir/?p=11235″ icon=”” target=”true”]توضیحات بیشتر را می توانید اینجا بخوانید…[/button] |
این مطلب چه میزان برای شما مفید بود؟
میانگین امتیاز 3 / 5. تعداد نظرات: 1
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
تمام آنچه باید درمورد اهمال کاری بدانیم.
اهمال کاری ، دلایل و راهکارهای عملی آن . یک گزیده عالی از تمام آنچه بایددر مورد اهمال کاری بدانیم در این مقاله گرد آوری شده است .
بهره وری چیست و چطور بهره وری را افزایش دهیم؟
10 مهارت برتر و ضروری برای سالهای آینده
مجمع جهانی اقتصاد در سالهای مختلف نتیجه پژوهش هایش را برای لیست کردن مهارتهای ضروری برای سالهای آینده منتشر می کند لیست 10 مهارت برتر که افراد و سازمانها در سال 2025 به آنها نیاز دارند، یکی از مهمترین منابع برای کسانی است که علاقمند هستند مهارتهای به روز را برای خود و سازمانشان ایجاد کرده باشند .
تحول فردی چگونه می تواند بهره وری فردی و سازمانی را افزایش دهد ؟
تحول فردی، فرآیندی پویا و منحصر به فرد برای گسترش آگاهی است که به موجب آن افراد به طور انتقادی از دیدگاههای قدیمی و جدید خود آگاه میشوند و انتخاب میکنند که این دیدگاهها را در یک تعریف جدید از خود ادغام کنند.
مهارت ارتباط با خود
شاید بتوان گفت که مهارت ارتباط با خود، مادر مهارتهای ارتباطی دیگر است و اگر بتوانیم این مهارت را در خودمان تقویت کنیم، بهتر میتوانیم با دیگران هم ارتباطی موثر برقرار کنیم.
روش ایجاد لیستهای کاری قابل انجام
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
دیدگاهتان را بنویسید