چگونه مهارت های ارتباطی را در محل کار ارتقا دهیم؟
یکی از بزرگترین مشکلات در بسیاری از محیط های کاری فقدان ارتباطات است. در واقع به افراد موارد لازم برای دانستن یا گفته نمی شود یا بصورتی گفته می شود که کاملا تفهیم نمی شود.روشی که همکاران با هم گفتگو می کنند گاهی اوقات بی ادبانه، در حد متوسط یا فقط ساده غیرضروری است.ارتباطات سالم برای محل کار راحت و مولد ضروری است و باید در هر دو جهت جریان داشته باشد
:۱- از طرف مدیران به کارمندان و۲- از طرف کارمندان به مدیران
راههای زیادی وجود دارد که مهارت های ارتباطی را در محل کارتان ارتقا دهید:
سختی روش: تقریبا آسان
دستورالعمل
مرحله ۱ :
به صحبت همکاران صبورانه و بدون وقفه ای در آن ایجاد کنید، گوش دهید. به مسئله ای که بیان می کنند و طرز بیان آن، به زبان بدن و اشارات و تغییرات چهره توجه کنید. در
طول صحبت به چشمهای شخص نگاه کنید و پاسخ های مناسب را در مواقع لازم نشان دهید، تا نشان دهید واقعا به صحبت های او گوش می دهید.
مرحله ۲:
بطور واضح و با صدایی صحبت کنید که نه بلند باشد و نه کوتاه. اوج صدا را تغییر دهید که با یک تون ثابت صحبت نکنید. لغات را با دقت و با تلفظ صحیح ادا کنید.با عجله و تند سخن نگویید، چرا که کلمات قابل تشخیص نبوده و افراد متوجه حرف شما نمی شوند.
مرحله ۳:
از حرکات صورت و زبان بدن مناسب هنگام صحبت استفاده کنید. در این کار زیاده روی نکنید، فقط بصورت طبیعی. استفاده زیاد از زبان بدن، ممکن است شخص را از مسیری که سعی دارد در مورد آن ارتباط برقرار کند منحرف سازد. همچنین حرکات صورت و زبان بدن باید با کلمات و تن صدای شما تناسب داشته باشد.
مرحله ۴:
دیدگاه خودتان را توضیح دهید و سعی کنید دیدگاههای همکاران خودتان را دریابید. با ذهن باز به ایده های آنها بنگرید. دنبال بازخورد(فیدبک) باشید و به پاسخ ها ی آنها گوش دهید. یک بسته پیشنهادی می تواند ایده خوبی باشد.
مرحله۵:
نسبت به تحسین سریع و نسبت به انتقاد آهسته عمل کنید.هنگامی که انتقاد لازم است مطمئن شوید که این یک نقد سازنده با ارائه پیشنهادات سودمند در جهت تغییراتی است که می تواند حاصل شود.
مرحله ۶:
با همکارانتان صحبت کنید و اجازه دهید که آنها در مورد مسائلی که مربوط به کار نیست گفتگو کنند.اگر کارمندان یاد بگیرند که در مورد دیگر مسائل باهم ارتباط برقرار کنند آنها شروع به ارتباط در مورد مسائل مربوط به کار هم خواهند کرد.
ترجمه : نگار مفاخری |
منبع : مدیران ایران
این مطلب چه میزان برای شما مفید بود؟
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد نظرات: 0
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
کاربردها و ابزارهای هوش مصنوعی
هوش مصنوعی این روزها جنبه های مختلف زندگی شخصی و حرفه ای همه ما را تحت تاثیر قرار داده است در این صفحه به مطالب و منابع مفیدی برای استفاده از هوش مصنوعی پرداخته ایم .
تحلیل هزینه – فایده چیست ؟
تحلیل هزینه – فایده روشی نظام مند برای تخمین زدن نقاط قوت و ضعف گزینه های مختلف و انتخاب و تصمیم گیری بین آنها باشد .
ناهماهنگی شناختی چیست؟ راههای کاهش ناهماهنگی شناختی
ناهماهنگی شناختی (تعارض شناختی) برای توصیف ناراحتی ذهنی استفاده میشود که ناشی از داشتن دو اعتقاد، ارزش یا نگرش متضاد با اعمال و واقعیت های بیرونی استفاده می شود. ناهماهنگی شناختی باعث ایجاد حس رنجش روحی درونی می شود ، تصمیم گیری های ما را ضعیف و بهره وری مان را در زندگی شخصی و حرفه ای کم می کند .
چرا دیگران حرفم را نمی فهمند؟
گاهی ممکن است حرفی عادی بزنیم و به بدترین شکل ممکن تعبیر شود. بررسی میکنیم که چرا دیگران حرف ما را نمی فهمند؟
مهارت ارتباط با خود
شاید بتوان گفت که مهارت ارتباط با خود، مادر مهارتهای ارتباطی دیگر است و اگر بتوانیم این مهارت را در خودمان تقویت کنیم، بهتر میتوانیم با دیگران هم ارتباطی موثر برقرار کنیم.
لیست انواع مهارتهای ارتباطی
در این نوشته به این میپردازیم که ارتباط یعنی چه و برای برقراری ارتباطاتی خوب و حرفهای، به چه مهارتهایی نیاز داریم؟
این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش میشوند.
دیدگاهتان را بنویسید