همه چیز در مورد بیت کوین
بیت کوین چیست ؟ چطور می توانیم از آن استفاده کنیم ؟ چطور می توانم بیت کوین خرید و فروش کنم ؟
در زمانی که من این مطلب را مینویسم، هر یک بیت کوین معادل 19600 دلار آمریکا قیمت دارد! یعنی حدود نزدیک به 500 میلیون تومان!
البته این قیمت بصورت پیوسته در حال نوسان است ولی اصلا این بیت کوین چیست؟ وقتی میگوییم بیت کوین، یک ارز دیجیتال است، دقیقاً یعنی چه؟
چطور میتوانیم از آن استفاده کنیم و یا از طریق آن در این بازار، کسب در آمد دلاری کنیم؟
در این سلسله مقالهها به تمام این سوالات پاسخ خواهم داد.
اجازه بدهید اول به سراغ داستان تولد بیت کوین برویم و ببینیم این ارز دیجیتالی که امروز 19 هزار دلار است چگونه و از کجا آمده است.

بیت کوین چیست ؟
بیت کوین یک شبکه پرداخت نوآورانه و نوع جدیدی از پول است.
این تعریف از بیت کوین ساده است اما شایدنتواند به اندازه کافی ذهن ما را نسبت به اینکه نوع جدیدی از پول به شکل دقیقا چه می تواند باشد روشن کند پس اجازه بدهیدبرگردیم به دستان تولد بیت کوین و واژه های اصلی که در این زمینه مورد استفاده قرار می گیرد .
بیت کوین، از تولد تا امروز:
سال ۲۰۰۸ دامنۀ اینترنتی bitcoin.org ثبت شد.
چند ماه بعد شخصی با نام مستعار ساتوشی ناکوموتا، ایمیلی منتشر کرد و درمورد «بیت کوین: سیستم پولی همتا به همتا» مطالبی مطرح کرد.
در ابتدای سال 2009، ساتوشی ناکوموتو که همچنان برای همه ناشناس است، بیت کوین را به شکل یک نرم افزار متن باز به صورت عمومی منتشر کرد .
در طی این سالها افراد زیادی مدعی شدهاند که ساتوشی ناکوموتا هستند اما همچنان هویت مخترع بیت کوین و اینکه اصلا یک فرد است یا یک تیم، ناشناس مانده است.
روش تولید بیت کوین:
در این نرمافزار که بر پایه تکنولوژی پیشرفتهای به نام بلاکچین کار میکند، اتفاق های پیچیدۀ ریاضی میافتد و در سادهترین تعبیر میتوان گفت: عملیات حل این معادله پیچیده منجر به استخراج یا خلق یک بیت کوین می شود.
این معادلات باید توسط پردازندههای کامپیوتری انجام شود. هرچه بیشتر پیش میرویم، پیچیدگی حل این مسائل بیشتر می شود. و این روزها پردازنده های مختلفی در سراسر دنیا همکاری میکنند تا این بیت کوین ها استخراج شوند.
آیا میشود با کامپیوتر یا موبایل، به استخراج بیت کوین بپردازیم؟
برخلاف ادعای بعضی از افراد سودجو در این بازار، در حال حاضر، وعدۀ مشارکت در عملیات استخراج از طریق رایانۀ شخصی و یا موبایل، عملاً بیشتر یک دروغ و توهم است تا واقعیت.
کسانی که کار استخراج را انجام می دهند، دستگاههای پردازندۀ مخصوص این کار را تهیه میکنند و با انجام تنظیمات درست و اتصال آن به شبکه، در عملیات استخراج مشارکت میکنند و در ازای این مشارکت، به میزان سهمی که داشتهاند، بیت کوین دریافت میکنند.
به این دستگاههای استخراجکننده به اصطلاح «ماینر» میگویند. خیلی پیچیده نیستند و عملا با تنظیمات درست و اتصال مناسب به شبکه، فقط در ازای مصرف برق و نگهداری درست، بیت کوین تولید میکنند!
برای همین هم طی چند سال گذشته، تبِ داشتن ماینر، بسیار داغ بود.
بازار داغ ماینرها در ایران:
همین سادگی استخراج یا ماین کردن، باعث شد که در بسیاری از سولههای کارخانجات نیمه فعال و یا تعطیل و حتی مراکز دولتی، ماینرها شروع به ورود و گسترش کنند.
حتی قیمت برق نسبتاً ارزان در ایران، باعث شد تا سرمایهگذاریهای بزرگی از جانب کشورهای مختلف، در زمینه استخراج بیتکوین در ایران انجام شود. اما ماجرا از حد گذشت و دولت در مقابل آن ایستاد.
چرا؟
چون عملاً رایانۀ برق، در حال تبدیلشدن به پول برای عدهای خاص میشد و این به نفع منافع کلی کشور نبود.
ضمن اینکه متاسفانه تب ماینر، مراکز مختلفی مثل مراکز فرهنگی و بسیاری از مراکز دیگر راهم گرفته بود و عملاً به شکلی سوءاستفاده از برق ارزان و یا حتی رایگان برای عدهای خاص، تبدیل به یک رانت بزرگ و آسیب زننده به صنعت برق کشور شده بود.
اما بالاخره بعد از بگیر و ببندها و طی شدن فراز و نشیبهای قانونی، در حال حاضر، امکان پیگیری و انجام استخراج به شکل قانونی و با تعرفه خاص برق وجود دارد.
البته همچنان در زمینه ارزهای دیجیتال (رمز ارزها) ، کاستیهای قانونی زیادی داریم که امیدواریم با دانش کافی، هرچه سریعتر توسط مراجع قانونگذار مورد توجه قرار گیرد.
تولید بیت کوین، چقدر برق میخواهد؟
مصرف برق انواع مختلف ماینر متفاوت است. اما اگر به طور مثال یکی از انواع پرکاربرد فعلی آن به نام انت ماینر اس 9 را در نظر بگیریم، میتوانیم بگوییم که این دستگاه همچون یک کامپیوتر سفارشی شده مخصوص استخراج ارزهای دیجیتال است که به طور دائمی، الگوریتمهای مخصوص شبکه بلاکچین را اجرا میکند. انرژی الکتریکی مورد نیاز یک انت ماینر برابر 1.5 کیلووات است که این میزان معادل مصرف دو یخچال فریزر و یک تلویزیون مسطح است.
تقریبا هر دستگاه ماینر صدایی شبیه یک ماشین جارو برقی دارد و برای کارکرد درست احتیاج به محیطی خنک دارد .
مزرعه یا فارم چیست؟
برای داشتن بازده اقتصادی، باید تعدادی دستگاه ماینر را در محلی مناسب با امکان تهویه و خنکسازی خوب، دور از گرد و غبار و با امکان استفاده از خدمات پشتیبانی حرفهای، به برق و اینترنت متصل کرد. به این مجموعه، معمولاً مزرعه یا فارم گفته میشود.
اگر بخواهیم بدانیم که راهاندازی یک فارم برای استخراج ارزهای دیجیتال یک تصمیم اقتصادی درست در شرایط ما هست یا خیر، پرسشهای زیادی هست که باید به آن پاسخ دهیم و پیشنهاد میکنم که هیچوقت چنین تصمیمگیری هایی را بدون مشاوره گرفتن از افراد قابل اعتماد، انجام ندهید.
چون واقعیت این است که پاسخ به این سوال در شرایط مختلف، متفاوت است و پاسخ کلی و عمومی وجود ندارد.
تا به اینجا درمورد خود بیت کوین و استخراجش صحبت کردیم. قدم بعدی آشنایی با مفهومی است به نام:
دو خصوصیت بیت کوین:
بیت کوین دو خصوصیت منحصربهفرد دارد که طرفدارانش به خاطر آنها معتقد هستند که بیت کوین می تواند سیستمی عادلانهتر از سیستم جاری پولی ایجاد کند:
مورد اول اینست که جعل کردن آن تقریباً غیرممکن است.
هرکس که بلاکچینِ بیت کوین را دریافت کند و به یک فول نود (full node) تبدیل شود، بهراحتی میتواند بررسی کند که بیت کوینها واقعی هستند و یک کپی از اطلاعات در تمام زنجیره های آن در وجود دارد و تقلب و اثر گذاری، تقریباً غیر ممکن است.
دومین دلیل طرفداران بیت کوین، مشخص بودن تعداد کل بیت کوینها در جهان است. بیت کوین به سبب نوع طراحیاش در نهایت 21 میلیون عدد خواهد بود و تراکنشهای آن به شکل کاملا شفاف قابل ردگیری است.
وقتی می گوییم بیت کوین یک ارز دیجیتال یا رمز ارز است، یعنی واقعاً با آن میتوانیم چیزهایی که میخواهیم را بخریم؟
بله ! شما در بسیاری از فروشگاهها و حتی سفارتخانهها میتوانید هزینهها را بصورت کاملاً واقعی و در قالب بیت کوین پرداخت کنید.
و جالب اینجاست که هر روز هم به لیست مراکزی که بیت کوین را به عنوان پول قابل پذیرش میپذیرند، بیشتر می شود.
به طور مثال همین اواخر، شعبه پیتزا هات در ونزوئلا، یکی از بزرگترین برندهای پیتزای جهان، بیت کوین را بهعنوان روش پرداخت پذیرفت و گفت که به زودی در کشورهای دیگر هم به همین شکل عمل خواهد کرد.
در سراسر دنیا دستگاههای خودپرداز زیادی هم هستند که شما میتوانید با کمک آنها بیت کوین و پولهای رایج معمولی مثل دلار را در آنها به هم تبدیل کنید.

دستگاههای تبدیل بیت کوین به پولهای رایج:
اگر در گوگل سرچ کنید bitcoin-atm-near-me ، میتوانید نزدیکترین دستگاه خودپرداز نزدیک خودتان را پیدا کنید. این دستگاههای خودپرداز از تراکنشهایی که انجام میشود، هزینه دریافت میکنند. بنابراین راهاندازی دستگاه خودپرداز برای تبدیل بیتکوین، میتواند یکی از روشهای درآمدزایی از پول دنیای جدید باشد.
من در ایران تا به حال فقط یک دستگاهATM بیت کوین دیدهام. اما باتوجه به اقبالی که نسبت به ارزهای دیجیتال در جامعه شکل گرفته، ممکن است در زمان جستجوی شما، تعداد این دستگاهها اضافه شده باشند.
یکی از تفاوتهای مهم بیت کوین با پولهای رایجی که ما از آنها استفاده میکنیم و در اقتصاد به آنها پول فیات میگویند در این است که به جهت تازه وارد بودن، نوسان قیمتهای بسیار جدی دارند.

کیف پول دیجیتال:
کیف پول دیجیتال، یک بخش از ماجرای بازی است که مثل گاو صندوقِ نگهداری رمز ارزها است.
این گاو صندوق میتواند در قالب یک نرمافزار تحت وب باشد؛ میتواند یک سختافزار باشد و یا یک اپلیکیشن در تلفن همراه شما.
البته یک نوع دیگر از کیف پول دیجیتال هم هست که کاغذی است که اجازه بدهید فعلاً با آن کاری نداشته باشیم!
ماینرها یا دستگاههای استخراج، بیت کوین را استخراج میکنند و آنچه استخراج شده است را میشود در درون کیف پول دیجیتال نگهداری کرد.
کیف پول به شما یک کد می دهد که شبیه شماره کارت بانکی شماست.
این کیف پولها، انواع و اقسام مختلفی دارند و تقریباً مشابه کارتبهکارت کردن در بین بانکها، میشود رمز ارزها را بین کیف پولهای خودمان و یا دیگران به شکل دیجیتال انتقال دهیم.
و این دقیقا آنجایی است که بیت کوین و بعدها انواع دیگر رمز ارزها میتوانند بصورت کامل، نقش پول به معنای رایج را بازی کنند!
یعنی میشود بدون حضور هیچ دولت و بانکی، نقل و انتقالهایی بین افراد مختلف صورت پذیرد.
شاید در ابتدا این مستقل بودن از دولتها و بانکها، به نظر کمی نگرانکننده و غیر قابل اعتماد بیاید. اما باوجود تمام این حرفها، هر بیت کوین که در سال 2009 متولد شده است، اکنون در سال 2020 معادل 19 هزار دلار ارزش دارد.
بیت کوین به عنوان ارز دیجیتال و پادشاه رمز ارزها شناخته میشود و طرفداران و مخالفانی، هم در بین تصمیم گیران کشورها و هم در بین سطوح مختلف افراد و سرمایه گذاران دارد.
نوسانهای قیمت بیت کوین:
بیت کوین که حدود 12 سال از عمرش گذشته و یک روز کمتر از یک سنت قیمت داشته است، امروز از یک پول رسمی و با اعتبار بین المللی همچون دلار، 19 هزار برابر پر ارزشتر شده است و بسیاری از کارشناسان باز هم منتظر افزایش ارزش آن هستند.
یکی از روشهای کسب درآمد دلاری از طریق بیت کوین استفاده درست و به وقت از این نوسان هاست .
و روش دیگر سرمایه گذاری میان و بلند مدت با خرید بیت کوین و فروش آن در زمانی دورتر که قیمتش افزایش پیدا کرده است .
برای مشاهده نوسان قیمتهای بیت کوین میتوانید به سایت coinmarketcap.com مراجعه کنید.
این سایت یکی از مراجع بین المللی در زمینه رمز ارزهاست و همانطور که در این سایت مشاهده میکنید، بعد از بیت کوین، هزاران رمز ارز دیگر هم متولد شده که هر کدام داستان خودشان را دارند و روز به روز هم بیشتر میشوند.
تا به اینجا با مفهوم کیف پول ارزهای دیجیتال و ماینینگ یا استخراج آشنا شدیم.
برای تکمیل بحثهای پایه در این زمینه باید به این سوال کلیدی جواب بدهیم که:
چطور میتوانیم بیت کوین یا سایر رمز ارزها را بخریم یا بفروشیم؟
برای خرید و فروش بیت کوین یا سایر رمز ارزها میتوانیم از صرافیها کمک بگیریم.
در حال حاضر در ایران صرافیهای معتبری که مجوز قانونی دارند، اجازه خرید و فروش رمز ارزها را به شکل قانونی ندارند!
اما دهها شرکت اینترنتی هستند که به شکل آنلاین، این کار را انجام میدهند و شما با استفاده از این صرافیهای اینترنتی، به سادگی میتوانید بیت کوین یا سایر ارزهای دیجیتال را خرید و فروش کنید.
فقط توجه داشته باشید که در حال حاضر اکثر صرافیهای بین المللی به خاطر تحریمها، محدودیتهایی جدی برای ما ایرانیها قائل هستند و در مورد انتخاب صرافی، چه داخلی و چه بین المللی، حتماً باید به اعتبار آنها توجه کافی داشته باشید.
برای یافتن لیست صرافیهای بین المللی کافی است واژههای مرتبطی مثل cryptocurrency exchanges list را در گوگل جستجو کنید اما برای انتخاب، لطفاً و حتماً از کسانی که در این زمینه تجربه بیشتری دارند مشورت بگیرید.
صرافی بین المللی کوینکس ، اکنون بدون فیلتر و بدون تحریم با ما ایرانی ها کار می کند . اما همیشه باید مراقب اخبار باشیم که نظر عوض نشود .فعلا که یک صرافی خوب برای ما ایرانی هاست .
برای یافتن لیست صرافیهای ایرانی، میتوانید صرافیهای ارز دیجیتال ایرانی را در گوگل جستجو بفرمایید که البته باز هم پیشنهاد میکنم حتما با افراد با تجربهتر برای انتخاب، مشورت کنید.
صرافی بین المللی بایننس یکی از مشهورترین صرافی هاست اما متاسفانه برای ما ایرانی ها فیلتر است وحتما باید با ای پی غیر ایرانی وارد شویم.
صرافی هایی ایرانی همچون والکس ، نوبیتکس ، اوکی اکسچنچ از جمله ای صرافی های ایرانی معتبر هستند.
داخل هر صرافی، یک کیف پول دیجیتال برای شما ساخته میشود. شما میتوانید ارز دیجیتالی که از آنها خریداری کردهاید را داخل آن نگهداری کنید و یا به کیف پول دیجیتال دیگر خودتان منتقل کنید.
اگر ارز دیجیتال را برای سرمایهگذاری میانمدت یا بلندمدت خریداری کردهاید، معمولاً پیشنهاد نمیشود که در داخل کیف پول صرافی نگهداری شود و از نظر امنیتی توصیه میشود که آن را به کیف پول دیجیتال و امن خود منتقل بفرمایید.
داستان رمز ارزها تازه شروع شده است و به نظر میرسد که با سرعت، جای خود را در اقتصاد و زندگی انسانهای عصر ما باز میکند. بنابر این هرچقدر سریعتر بتوانید خودتان را با این پول دنیای جدید هماهنگ کنید، از فرصت های نهفته در آن هم بهتر و بیشتر میتوانید بهرهبرداری کنید.
نویسنده :
ندا مفاخری – مربی و مشاور کسبوکار
MITM (master of information technology management)
(Doctor of Business Administration) DBA
آموزش خرید و فروش رمز ارزها در صرافی های ایرانی و با ریال :
این مطلب چه میزان برای شما مفید بود؟
میانگین امتیاز 4.2 / 5. تعداد نظرات: 5
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
کجا و چطور سرمایهگذاری کنیم؟
وبینار رایگان ارزهای دیجیتال
در یک وبینار رایگان ارزهای دیجیتال یک شروع عالی به دنیای ارزهای دیجیتال خواهیم داشت .
کاربردی و علمی با روشهای خرید و فروش ارزهای دیجیتال و سایر روشهای درآمد زایی آن آشنا می شویم .
چگونه بلاکچین بطور اساسی اقتصاد را تغییر خواهد داد؟ + فیلم ویدیویی
پیش بینی اقتصاد در سال ۹۸
بازار بورس چین و امریکا و واگرایی شدید آنها
اوضاع اقتصاد آمریکا ؛ همین آمریکای لعنتی !
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
دیدگاهتان را بنویسید