اصل پارتو چیست ؟
اصل پارتو یا قانون ۲۰-۸۰ بیان می کند ۲۰ درصد از عوامل، ۸۰ درصد مسائل را می آفریند و ۸۰ درصد از عوامل سبب ۲۰ درصد از ۲۰ درصد مسایل هستند .
این موضوع که توسط ویلفرد پارتو اقتصاددان ایتالیایی مطرح شد، قانون اثبات شده علمی نیست ولی به طور معمول در بیشتر امور اجتماعی و اقتصادی صادق است.
مثلاً گفته می شود حدود ۸۰ درصد ثروت جامعه در اختیار ۲۰ درصد افراد است.از این اصل برای شناسایی عوامل تأثیرگذار بر کیفیت استفاده کرده اند و نموداری به نام پارتو ایجاد شده است.
نمودار پارتو نموداری است برای نشان دادن و دسته بندی اطلاعات تا معلوم شود چه علت هایی در شکل گیری معلول بیشترین نقش را دارند.
نمودار پارتو را می توان به عنوان اولین قدم برای ایجاد بهبود در محیط کاری به کار برد. با یک نگاه به نمودار پارتو تمام افراد می توانند ببینند که دو یا سه عمل بیشترین مسایل را بوجود آورده اند و تعداد زیادی از عوامل نقش بسار کمی در ایجاد مشکلات داشته اند. بنابر این پایه ای برای فهم و درک مشترک بین افراد گروه ایجاد شده و تعریف اهداف دقیق برای دستیابی به میزان مشخص از بهبود مسیر می گردد.
تجربه نشان داده است که به نصف رساندن مهمترین عامل، بسیار ساده تر از کاهش اندک در میزان یک عامل کم اثر است. در حالی که تأثیر آن ها بر روی کیفیت و بهبود، درست برعکس خواهد بود.
چگونه اصل پارتو را رسم کنیم؟
پس از اینکه مجموعه ای از اطلاعات عددی در مورد عوامل و دلایل مرتبط با کیفیت محصولات تولیدی جمع آوری شد، با پیروی از مراحل زیر می توان نمودار پارتو را رسم کرد.
مرحله اول : اطلاعات جمع آوری شده را به صورت نزولی مرتب کنید.
مرحله دوم : اقلامی را که کمترین تأثیر را داشته به عنوان سایر دسته بندی کنید و اطلاعات آنها را با هم جمع کنید.
مرحله سوم : اطلاعات هر یک از اقلام را به صورت درصد محاسبه کنید و فراوانی تجمعی درصد تجمعی را به دست آورید.
مرحله چهارم : نمودار پارتو را به صورت زیر رسم کنید.
الف) محور عمودی سمت چپ نمودار برای نشان دادن اطلاعات اصلی جمع آوری شده مانند تعداد موارد ، هزینه و غیره به کار می رود.درجه بندی این ستون بر حسب مجموع اطلاعات جمع آوری شده انجام می شود.
ب) محور افقی شامل عناوین مقوله ها می باشد. این محور با توجه به تعداد مقوله ها شامل موارد اصلی و مقوله سایر به فاصله های مساوی تقسیم می شود و عناوین مربوط به موارد به ترتیب نزولی در این محور ثبت می شود به طوری که مقوله سایر در انتهای سمت راست نمودار قرار می گیرد.
ج) محور عمودی سمت راست نمودار از نقطه انتهایی محور افقی(مقوله سایر) رسم شده و بر حسب درصد درجه بندی می شود. از این ستون برای تحلیل و تفسیر اطلاعات و نقش آن ها در کل مقولات استفاده می شود.
د) نام منسبی برای نمودار انتخاب کنید. دوره زمانی داده های مورد استفاده را ذکر کنید و منابع آنها را عنوان کنید.
مرحله پنجم : با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده ستون ها و منحنی نمودار را رسم کنید. برای این کار ابتدا اطلاعات ثبت شده را بر اساس مقولات مرتب شده بر روی محور افقی و درجه بندی محور عمودی سمت چپ، به صورت نمودار ستونی رسم کنید. طول ستون ها نشان دهنده فراوانی مقوله مورد نظر می باشد. سپس بر اساس درصد تجمعی و با توجه به درجه بندی محور عمودی سمت راست منحنی مربوط به درصد اقلام را ترسیم کنید.
مرحله ششم : با توجه به نمودار رسم شده، نقش هر کدام از اقلام را در کل عیوب و اشکالات شناسایی کرده و مورد بررسی و تفسیر قرار دهید.
نکاتی را که در رسم نمودار اصل پارتو باید به آنها توجه کنید :
- از نتیجه گیری فوری و بدون تحلیل اطلاعات بپرهیزید.
- نوع اطلاعات به کار گرفته شده باید یکسان باشد . برای مثال تعداد خرابی بر اثر عوامل مختلف.
- به منظور تحلیل و تفسیر بیشتر اطلاعات در مورد عوامل و مقوله ها ، میتوان نمودار های پارتوی دیگری برای هزینه، زمان و … مربوط به مقوله ها و موارد اصلی ترسیم کرد.
- سعی کنید مقوله سایر را طوری ایجاد کنید که تعداد کل اقلام حدود ۵ تا ۱۰ مورد باشد .
معرفی ابزارهایی برای توسعه مهارت های رهبری و دستیابی به بلوغ حرفه ای با جان اولمن
این مطلب چه میزان برای شما مفید بود؟
میانگین امتیاز 3.6 / 5. تعداد نظرات: 21
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
مدیریت مالی در شرایط بحرانی
هفت پیشنهاد اصلی پروفسورسعیدخزایی برای آینده اقتصادی کسب وکارها در سال ۱۴۰۳
آینده اقتصادی کسب و کار ها یکی از مواردیست که پیوسته از سوی مدیران و رهبران هوشمند پیگیری می شود تا بتوانند در سناریوها و برنامه ریزی های آینده آن آماده شوند.
تمام آنچه باید درمورد اهمال کاری بدانیم.
اهمال کاری ، دلایل و راهکارهای عملی آن . یک گزیده عالی از تمام آنچه بایددر مورد اهمال کاری بدانیم در این مقاله گرد آوری شده است .
بهره وری چیست و چطور بهره وری را افزایش دهیم؟
چطور در دام کلاهبرداری های جدید نیفتیم
در شرایط خاص فعلی، شرایط برای کلاهبرداری بسیار مهیا است!
در این مطلب و وبینار، روشهای کلاهبرداری و راههای تشخیص آن را با هم مرور میکنیم.
کاربردها و ابزارهای هوش مصنوعی
هوش مصنوعی این روزها جنبه های مختلف زندگی شخصی و حرفه ای همه ما را تحت تاثیر قرار داده است در این صفحه به مطالب و منابع مفیدی برای استفاده از هوش مصنوعی پرداخته ایم .
5 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش میشوند.
من یه کارگر ساده باربری در باغ فیض هستم. راستش چیزی متوجه نشدم.
سلام
منظورش اینکه شما از 100 مشتری باری که دارید 20 تاشون معادل اون 80 تای دیگه براتون سود آور هست
یا به قولی اگر کل درآمدتون هم بطور مثال 100 تومان هست 20 نفر از مشتریاتون به خاطر تعداد کار که به شما میدن 80 تومان به شما میدن و بقیه 20 تومان درآمدتون ماله 80 تا مشتری دیگه هست چون خیلی کم مراجعه میکنند
بسیار زیبا بود ممنون
با سلام؛
چنانچه محتوای اثر بخش کتب آقای پارتو، علوم انسانی و روانشناسی میباشد و حسابداری نیز از جمله علوم انسانی هست بنابراین لطف نمائید ترتیبی داده شود که یک کتاب ثابت و جامع در رشته حسابداری در مقطع لیسانس از محتوای کتب پارتو تنظیم و به دانشجویان تعلیم داده شود.
اینجانب اصل پارتو را از کتب مدیران کهن برجسته که مجموعه کامل آنرا دارم مطالعه نموده ام ولی متاسفانه ۳ سال بعد از فارغ التحصیلی از حسابداری. از طرف دیگر این مطالب احتیاج به استاد دارند.
با تشکر- بیت اللهی