درسهایی از پینت بال برای کسب و کار – ۱
درسهایی از پینت بال برای کسب و کار – ۱
قبلاً دوستان خوبی مثل علی نعمتی شهاب ( وبلاگ گزاره ها ) به درسهایی از فوتبال برای کسب و کار اشاره کرده اند . اما من می خواهم به درس های پینتبال برای کسب و کار بپردازم …
پینت بال (Paint Ball) ، یک بازی تیمی پر هیجان و استراتژیک است که برای انجام تمارین نظامی ، بدون استفاده از فشنگ ایجاد شده است و کم کم جای خود را در بین ورزشکاران نیز باز کرده است . جالب اینجاست که با اینکه این بازی در ایران زیاد شناخته شده و پر طرفدار نیست ، ولی اعضای تیم ایران دارای رتبه سوم جهان و رتبه اول آسیا هستند .
داستان ما از آنجا شروع شد که بچه های باشگاه مدیران فردای ایران را جمع کردیم تا با هم یک بازی دوستانه داشته باشیم ؛ ولی همین بازی های دوستانه ، آموختنی های بسیاری – از نظر استراتژی ، کار تیمی ، منابع انسانی ، خلاقیت و … – برای همه ما داشت که به مرور برای شما نیز بازگو می کنم .
- اصول ثابت ، اجرای متفاوت
اگر بخواهم پینت بال را در چند کلمه به کسی یاد بدهم ، باید اینچنین بگویم :
دو تیم با نفرات برابر که با حذف کردن نفرات تیم مقابل توسط گلوله های رنگی ، سعی می کنند در میدان باقی بمانند و پیروز شوند .
این اصل اولیه در بازی است ؛ ولی برای تنوع بیشتر ، روش ها و سناریو های مختلفی برای رسیدن به این هدف وجود دارد .
در سازمان ها هم یک اصل اولیه حاکم است و روش های مختلف برای رسیدن به آن اصل و هدف . مثلاً همه سازمان ها برای خودشان هدفی را تعریف می کنند و با استخدام نیرو های کارآزموده ، سعی می کنند با برنامه ریزی های قوی ، از رقبای دیگر پیشی بگیرند و سهم بیشتری از بازار را به دست بیاورند . ولی اگر ما دو سازمان در یک صنعت که هدف مشابهی دارند را بررسی کنیم ، احتمالاً با روش ها و تاکتیک های مختلفی برای رسیدن به این هدف مواجه خواهیم شد .
از یک نگاه دیگر ، همه بازیکنان پینتبال ، یک قاعده کلی دارند که باید آن را رعایت کنند ، ولی اینکه چطور و با چه مهارتی آن را اجرا می کنند ، مهم است .
یک بار در جلسه ای ، دوستانی که برای بازدید از صنایع مختلف به ژاپن رفته بودند ، گزارش می دادند که در آنجا ، همان چیزهایی که در کتابهای آموزشی ما نوشته شده است ، رعایت و اجرا می شود . آنها هیچ کار خاصی نمی کنند ، مگر اجرای درست و اصولی قواعد کاری .
- علاقه نداری ، خُب بازی نکن !
در بازی ، برای اینکه تیم ها به حد نصاب برسند ، بعضی از دوستان به خاطر معرفت و رودربایستی آمدند ! همین کار باعث شد نه آنها از بازی لذت کافی را ببرند و نه بگذارند به دیگران خوش بگذرد . خیلی وقت ها باید غر زدن ها و خسته شدن ها و بی مسئولیتی افرادی را تحمل می کردیم که دلشان با تیم نبود .
در سازمان ها هم ، آنهایی موفق هستند که دل در گرو کار سازمانی گذاشته باشند؛ آنهایی که نه برای لقمه ای نان ، که برای لذت بردن از کار کردن ، کار می کنند . این افراد همیشه راضی هستند ، همواره پیشرفت می کنند و اصلی ترین سرمایه سازمان به حساب می آیند .
از آن طرف ، کسانی که دائم در حال گله گذاری و نق زدن هستند ، همانهایی که از فشار کار می نالند و از زیر بار مسئولیت شانه خالی می کنند ، و همانهایی که انگیزه دیگران را هم به تدریج از بین می برند ، هیچگاه درک نمی کنند که چرا مانند همکاران پرتلاششان ، پیشرفت نمی کنند !
- یا به موقع بیا ، یا اصلاً نیا !
پینت بال یک بازی تیمی است . همه افراد تیم باید حاضر باشند تا بتوان بازی را شروع کرد . اگر کسی دیرتر به سر زمین بازی برسد ، به ناچار همگان را معطل خود خواهد گذاشت …
در سازمان هم کارها به صورت تیمی انجام می شود و چه بسا که اگر یکی از کارمندان حضور نداشته باشد ، کل پروژه معطل بماند .
پس بهتر است از همان اول ، کسانی را برای بازی یا همکاری انتخاب کنیم که می توانیم روی بودنشان در تیم یا بدنه سازمان حساب باز کنیم . اگر کارمندی از فردا نخواهد بیاید ، یا اگر بی خبر دچار تاخیر یا غیبت شود ، هزینه اش را کل سازمان می پردازد .
- بدون آموزش ، هرگز !
قبل از اینکه وارد زمین شوید، لازمست که مربیان و مسئولین ، اصول اولیه بازی را آموزش دهند . حتی اگر یکی از افراد تیم برای بار اولش باشد که می خواهد بازی کند ، همه افراد مجبورند در یک دوره آموزشی چند دقیقه ای شرکت کنند .
این آموزش ها خیلی مهم هستند و رعایت نکردن هر مورد از آنها ، ممکن است به صدمه دیدن جدی افراد منجر شود .
در کسب و کار نیز آموزش حرف اول را می زند . بدون اینکه کاری را بلد باشیم ، نمی توانیم آن را شروع کنیم و به موفقیت برسیم . حتماً باید از حضور مربی و مشاوری در کسب و کارمان کمک بگیریم که قواعد کار را بهتر از ما بداند و به ما یادآورری کند .
همین نکات آموزشی کوچک ، می تواند مسیر سازمان ما را عوض کند و یک سازمان شکست خورده را به پیروزی برساند .
- عالم بی عمل ، زنبور بی عسل
بعد از بازی اول که ما شکست سنگینی از تیم مقابل خوردیم (!) ، با حضور هر دو تیم به بررسی عوامل پیروزی و شکست پرداختیم و متوجه شدیم که تیم مقابل کاملاً به حرف مربی خود عمل کرده بود و تیم ما فقط آنها را شنیده بود و در آخر کار خودش را کرده بود ! ما فکر می کردیم بلدیم در حالیکه اینطور نبود !!
شرکت ها ، برای آموزش نیرو های خود هزینه های زیادی را صرف می کنند ولی ممکن است به نتایج خوبی نرسند . باید بررسی کرد که مشکل از کجاست . نوع آموزش خوب و مناسب سازمان نبوده ؟ محتوا به خوبی طراحی نشده و یا اینکه پرسنل علاقه ای به ایجاد تغییر در رفتارشان ندارند ؟
تا وقتی که به مقوله آموزش ، بطور جدی پرداخته نشود و به لزوم بکار گیری دانش جدید و ایجاد تغییر در سازمان آنطور که باید ، پرداخته نشود ، هیچ چیز عوض نمی شود .
فراموش نکنید که اگر همان کاری را بکنید که قبلاً می کردید ، همان نتایجی را خواهید گرفت که قبلاً می گرفتید .
- هر کسی را بهر کاری ساختند
گاه پیش می آید که در تیم ، افراد برای اینکه تیمشان باقی بماند ، اعلام می کنند که حاضرند همه کاری بکنند . ولی این مخالف اصول تیم است .
تیم یعنی هم افزایی برای رسیدن به موفقیت . هر کسی استعداد و توانایی خاص خودش را دارد و تیم جایی است که این توانایی ها در کنار هم قرار می گیرند تا همدیگر را تکمیل کنند و نیروی بزرگ ایجاد کنند .
پینت بال هم که یک بازی تیمی است ، از این قاعده مستثنی نیست . بعضی ها اصطلاحاً تیز و فرز هستند . بعضی ها قدرت تحلیل بالایی دارند . بعضی ها بهتر می توانند رهبری تیم را به عهده بگیرند و …
در بازی اول ما ، یک نفر فقط مسئول شده بود که موقعیت افراد تیم مقابل را شناسایی کند و به دیگر اعضای تیم اعلام کند . این فرد بدون اینکه جنب و جوش زیادی داشته باشد و یا گلوله هایش را هدر دهد ، به شدت به تیم کمک کرد و باعث پیروزی های مداوم تیم می شد .
در سازمان ها دیده می شود که افراد گاهاً در جای درستی قرار نگرفته اند . مثلاً کسی که مترجمی زبان انگلیسی خوانده است ، مسئول آمار می شود ! و یا کسی که برونگرا یا اجتماعی نیست ، در پست بازاریابی و فروش گذاشته می شود . در حالیکه اگر همان فرد مثلاً اگر در بخش پشتیبانی قرار بگیرد ، ممکن است عملکرد بهتر و موثر تری برای سازمان داشته باشد . ضمن اینکه خودش نیز از رضایت شغلی بالاتری برخوردار خواهد شد .
در شماره های بعدی ، نکات دیگری را از این بازی مهیج ، در جهت بهبود کسب و کار ها ، خدمتتان بیان خواهم کرد .
نوشته : شاهین شاکری | مدیران ایران
shakeri@modiiran.ir
نقل از مجله خلاقیت – منبع : مدیران ایران
این مطلب چه میزان برای شما مفید بود؟
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد نظرات: 0
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
مدیریت مالی در شرایط بحرانی
بهره وری چیست و چطور بهره وری را افزایش دهیم؟
چطور در دام کلاهبرداری های جدید نیفتیم
در شرایط خاص فعلی، شرایط برای کلاهبرداری بسیار مهیا است!
در این مطلب و وبینار، روشهای کلاهبرداری و راههای تشخیص آن را با هم مرور میکنیم.
کاربردها و ابزارهای هوش مصنوعی
هوش مصنوعی این روزها جنبه های مختلف زندگی شخصی و حرفه ای همه ما را تحت تاثیر قرار داده است در این صفحه به مطالب و منابع مفیدی برای استفاده از هوش مصنوعی پرداخته ایم .
تحلیل هزینه – فایده چیست ؟
تحلیل هزینه – فایده روشی نظام مند برای تخمین زدن نقاط قوت و ضعف گزینه های مختلف و انتخاب و تصمیم گیری بین آنها باشد .
ناهماهنگی شناختی چیست؟ راههای کاهش ناهماهنگی شناختی
ناهماهنگی شناختی (تعارض شناختی) برای توصیف ناراحتی ذهنی استفاده میشود که ناشی از داشتن دو اعتقاد، ارزش یا نگرش متضاد با اعمال و واقعیت های بیرونی استفاده می شود. ناهماهنگی شناختی باعث ایجاد حس رنجش روحی درونی می شود ، تصمیم گیری های ما را ضعیف و بهره وری مان را در زندگی شخصی و حرفه ای کم می کند .
این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش میشوند.
دیدگاهتان را بنویسید