فرصت یابی چیست ؟
فرصت چیست ؟ فرصت برقراری شرایط خاصی است که در آن منفعت بالقوه ای وجود دارد. این امر با فراهم شدن عولمل بروز منفعت به طور ناقص رخ می دهد، به نحوی که کامل کردن این عوامل ” کارکرد استراتژی ” منافع مورد نظر فعلیت می یابد.
فرصت ها چگونه درک می شوند؟ درک فرصت از یک پدیده تحریک کننده ذهن آغاز می گردد. این پدیده خود می تواند ذهنی و یا به صورت عینی باشد. در واقع بسیاری از پدیده ها در بطن خود حاوی پیام هایی از فرصت هستند ولیکن ما از درک آن ناتوان هستیم. هر روز هزاران سیب از درخت می افتد . آن چه کمیاب است نگاه نیوتونی است. فرصت ها همواره و همه جا وجود دارند. چرا ما آن ها را درک نمی کنیم؟زیرا ذهن ما نسبت به آن ها حساس نیست. مادامی که فردی درصدد تغییر شغل نباشد، به آگهی کاریابی روزنامه ها توجهی نمی کند، اگر چه ممکن است برای وی نیز فرصت هایی وجود داشته باشد. هنگامی که قصد خرید خودرویی را نداشته باشید نیز در مطالعه روزنامه به صفحات فروش خودرو که یقیناً در آن هم فرصت هایی وجود دارد توجه نمی کنید.
اولین لازمه فرصت یابی حساسیت ذهن است. ” پاسخ ” از آن کسانی است که سوال دارند. ذهن بی سوال نمی تواند فرصت های پیرامون خود را درک کند. چگونه میتوان فضای ذهنی را نسبت به پدیده های فرصت ساز حساس کرد؟ چگونه نیوتون پیام نهفته در پدیده سقوط سیب را درک می کند و میلیون ها نفر دیگر از درک آن ناتوان هستند؟ واقعیت این است که ما در مورد چگونگی این امر چیز زیادی نمی دانیم ولی به نظر می رسد احساس امنیت، رضایت از وضع موجود و احساس پایداری ذهن را نسبت به عوامل تحریک کننده کور می کند و بر عکس، احساس تعارض ، نارضایتی از وضع موجود و طلب وضع مطلوب، ذهن را برای درک فرصت ها می گشاید. امروزه بسیاری از مشاوران ، اداره سازمان در در شرایط پایداری کامل را یک آفت می دانند و بر این باورند که سازمان ها در شرایط پایداری بحرانی بهتر عمل می کنند . آن ها برای دست یابی به این شرایط ترکیبی از عوامل پایدار کننده ( مدیران ) و عوامل ناپایدار کننده ( کارآفرینان ) را برای اداره سازمان توصیه می کنند. این امر در انتخاب مدیران ارشد سازمان (هیئت مدیره ) یافته مهمی محسوب می شود. تغییر مدیران عامل موفق دل بسته به کامیابی های گذشته نیز در همین راستا و به عنوان اقدامی برای ایجاد پتانسیل بین وضع موجود حتی موفق و وضعیت بهتر به شمار می آید.
علاوه بر حساسیت ذهنی، برای درک فرصت ها، انسان باید در معرض پدیده ها قرار داشته باشد. جغرافیای به روز پدیده ها در جهان یکسان نیست و استراتژیست برای درک فرصت های تحول ساز می بایست ذهن خود را در تعامل با پدیده های مرتبط با کسب و کار قرار دهد.حضور در محافل حرفه ای، حضور در نمایشگاه ها ، سمینار ها و سایر محیط های پدیده ساز توصیه می شود. استخراج فرصت از درون پدیده ها لازمه دیگر مرحله فرصت یابی است. برای این امر ذهن می بایست قابلیت تفسیر پدیده ها و کشف فرصت های نهفته در آن را دارا باشد و این امر مستلزم شناخت دقیق قواعد بازی است. بدون شناخت دقیق قواعد بازی نمی توان پدیده ها را به درستی تفسیر کرد و فرصت های آن را شناخت.
این مفاهیم به ما نشان می دهد که فرصت ها در پدیده ها نهفته اند و انسان می تواند با ملاحظه ” عامل تحریک ذهنی ” و تفسیر پدیده ها، پیام آن ها ” فرصت ها ” را دریابد. این مفاهیم سه توصیه مهم به همراه خود دارد.
- ذهن خود را نسبت به موضوعات حساس کنید. “سوال سازی ، پایداری بحرانی، نارضایتی از وضع موجود ، در جستجوی وضع بهتر”
- خود را در معرض پدیده ها قرار دهید. “حضور زیاد در محافل حرفه ای”
- ذهن خود را غنی کنید.” قواعد بازی”
هنگامی که فرصت درک شد و منافع آن در حدی بود که سازمان را در جهت دست یابی به آن انگیزه مند کند، گام بعدی آغاز خواهد شد.
این مطلب چه میزان برای شما مفید بود؟
میانگین امتیاز 3.4 / 5. تعداد نظرات: 5
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
چطور در دام کلاهبرداری های جدید نیفتیم
در شرایط خاص فعلی، شرایط برای کلاهبرداری بسیار مهیا است!
در این مطلب و وبینار، روشهای کلاهبرداری و راههای تشخیص آن را با هم مرور میکنیم.
کاربردها و ابزارهای هوش مصنوعی
هوش مصنوعی این روزها جنبه های مختلف زندگی شخصی و حرفه ای همه ما را تحت تاثیر قرار داده است در این صفحه به مطالب و منابع مفیدی برای استفاده از هوش مصنوعی پرداخته ایم .
10 مهارت برتر و ضروری برای سالهای آینده
مجمع جهانی اقتصاد در سالهای مختلف نتیجه پژوهش هایش را برای لیست کردن مهارتهای ضروری برای سالهای آینده منتشر می کند لیست 10 مهارت برتر که افراد و سازمانها در سال 2025 به آنها نیاز دارند، یکی از مهمترین منابع برای کسانی است که علاقمند هستند مهارتهای به روز را برای خود و سازمانشان ایجاد کرده باشند .
تحلیل هزینه – فایده چیست ؟
تحلیل هزینه – فایده روشی نظام مند برای تخمین زدن نقاط قوت و ضعف گزینه های مختلف و انتخاب و تصمیم گیری بین آنها باشد .
تحول فردی چگونه می تواند بهره وری فردی و سازمانی را افزایش دهد ؟
تحول فردی، فرآیندی پویا و منحصر به فرد برای گسترش آگاهی است که به موجب آن افراد به طور انتقادی از دیدگاههای قدیمی و جدید خود آگاه میشوند و انتخاب میکنند که این دیدگاهها را در یک تعریف جدید از خود ادغام کنند.
ناهماهنگی شناختی چیست؟ راههای کاهش ناهماهنگی شناختی
ناهماهنگی شناختی (تعارض شناختی) برای توصیف ناراحتی ذهنی استفاده میشود که ناشی از داشتن دو اعتقاد، ارزش یا نگرش متضاد با اعمال و واقعیت های بیرونی استفاده می شود. ناهماهنگی شناختی باعث ایجاد حس رنجش روحی درونی می شود ، تصمیم گیری های ما را ضعیف و بهره وری مان را در زندگی شخصی و حرفه ای کم می کند .
این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش میشوند.
Leave a Reply